Ne Pahasına Olursa Olsun Kentsel Dönüşüm Yapılacak

05/02/2020

Elazığ’da yaşanan deprem felaketi gözleri dönüşüme çevirdi. Depremle birlikte kentsel dönüşümün öneminin net bir şekilde görüldüğünü söyleyen Bakan Kurum, “Ne pahasına olursa olsun kentsel dönüşümü yapacağız” diye konuştu

Elazığ'da 41 kişinin hayatını kaybettiği deprem felaketinin üzerinden 12 gün geçti. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum o günden beri bölgede depremzedelerin yaralarını sarmak için gece-gündüz çalışıyor. Elazığ'ın tüm mahallelerini gezen, çalışmaları yerinde inceleyen, vatandaşlarla birebir görüşmeler gerçekleştiren Bakan Kurum, bir yandan da hayata geçirilecek yeni yerleşim yerlerinin planlamasını yapıyor. "Kaybedecek bir saatimiz bile yok. Vatandaşımızı güvenli yuvalarına bir an önce kavuşturmak istiyoruz" diyen Bakan Kurum, bölgede yapılacak 4.400 yeni konutun startını da verdi. Depremle birlikte kentsel dönüşümün öneminin net bir şekilde görüldüğünü söyleyen Kurum, "Ne pahasına olursa olsun dönüşümü yapacağız" dedi. Bakan Kurum'la, kentsel dönüşümde gelinen noktayı ve yol haritasını konuştuk.

Milli Güvenlik Meselesi

Kurum kentsel dönüşümün milli güvenlik meselesi olduğunu belirterek şu ifadeleri aktardı; ‘‘Türkiye'nin %66'sı deprem riskli alanlarda yer alıyor. Nüfusumuzun %71'i bu alanlarda ikâmet ediyor. Son bir asırda büyüklüğü 6 ve üzeri olan 56 deprem yaşadık ve 80.000’in üzerinde vatandaşımız hayatını kaybetti. 99 depreminin üzerinden 20 yıl geçti. Yakın zamanda Elazığ'da, Malatya'da, Manisa'da, İstanbul'da, Denizli'de yaşadığımız depremler, Kartal'da yaşadığımız acı olay, Kâğıthane'de, Sarıyer'de, Avcılar'da, Bağcılar'da ve İstanbul'un değişik ilçelerinde yaşadığımız son olaylar kentsel dönüşümün önemini bir kez daha ortaya koydu aslında. Depremle mücadele terörle mücadele kadar önemli. Bunu hep birlikte yapmamız gerekiyor. Bir tarafından vatandaş, bir taraftan belediyeler, bir taraftan da bakanlığımızın tuttuğu bir süreci yönetmek durumundayız. Bu konuya kişi meselesi değil ülke meselesi olarak bakmak lazım. Topyekün seferberlik şart. Hem siyaset üstü hem de milli güvenliğimizi ilgilendiren bir mesele bu. Allah göstermesin büyük bir depremde tüm Türkiye etkileniyor. Oradaki insanlarla, onların hüznüyle sevinciyle bir arada yaşıyoruz. Biz bu zor günlerde destek olmayı bilen bir milletiz.’’

Başlattığımız kentsel dönüşüm hareketiyle yılda en az 300.000 konut olmak üzere 3 yıl içinde 1.5 milyon, 20 yıl içinde de riskli konut stokunun tamamının yani 6.7 milyon konutu dönüştürmeyi hedefliyoruz. Tüm bu çalışmalarımızı belediyeler, özel sektör ve kamu kurumlarıyla birlikte hayata geçireceğiz. TOKİ eliyle yılda en az 30.000 olmak üzere 5 yılda toplam 150.000 konutu dönüştüreceğiz.

Vatandaş Zarara Uğramayacak

Bakan kurum vatandaşın zarar uğrulmayacağını bildirerek ‘‘Tek taraflı fesih hakkından müteahhitlik sektörünün disipline edilmesine, yarım kalan inşaatların tamamlanmasına dönük düzenlemelerden maketten satış konusunda yapılacak yeni düzenlemelere kadar çok kapsamlı değişiklikleri hayata geçirdik. Yine kentsel dönüşümde müteahhidin borcundan dolayı vatandaşlarımız mağdur oluyordu. Artık müteahhitin üçüncü kişilere olan borcundan dolayı vatandaşlarımızın taşınmaz mülklerine haciz ve tedbir uygulanmamasını sağladık. Böylelikle dönüşümde hiç kimse zarara uğramayacak. Yarım kalan hiçbir kentsel dönüşüm projesinin olmaması adına da tek taraflı fesih dönemini başlattık. Kartal ve Kağıthane'de gördüğümüz gibi kendiliğinden çöken veya zemininin kayması, heyelan gibi olaylar neticesinde ağır hasar gören veya riski bulunan yapıların bulunduğu alanlarda dönüşüm uygulamalarını bakanlığımızın resen yapmasının önünü açtık.’’ dedi.

Kaynak: Sabah