Nisan Ayında Konut Fiyatları Yükseldi

15/05/2019

REIDIN-GYODER 2019 Nisan ayı Konut Fiyat Endeksleri verileri yayınlandı. Verilere göre konut fiyatları sıfır konutlarda da ikinci el konutlarda da artış gösterdi.

REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi sonuçlarına göre, Nisan ayında bir önceki aya göre %0.22, geçen yılın aynı dönemine göre %2.38 ve endeksin başlangıç dönemi olan 2010 yılı Ocak ayına göre ise %84.70 oranında nominal artış gerçekleşmiştir.

Yeni Konut Fiyat Endeksi, Nisan ayında bir önceki aya göre, 1+1 konut tipinde %0.49 oranında nominal azalış; 2+1 konut tipinde %0.75 oranında nominal artış; 3+1 konut tipinde %0.05 oranında nominal artış ve 4+1 konut tipinde %0.62 oranında nominal artış gerçekleşmiştir.

Nisan ayında, markalı konut projeleri kapsamında gerçekleştirilen satışların %10’luk (son 6 aylık ortalama %9) kısmı yabancı yatırımcılara yapılırken, bu satışlarda ağırlıklı olarak 2+1 özellikteki konutların tercih edildiği gözlenmiştir.

Yeni Konut Fiyat Endeksi, Nisan ayı stok erime hızı rakamları değerlendirildiğinde stoklarda adet bazında %2.62 oranında erime gözlenmiştir.

Nisan ayında, satışı gerçekleştirilen konutların %49’u bitmiş konut stoklarından, %51’i bitmemiş konut stoklarından oluşmaktadır.

İkinci El Konut Fiyat Endeksleri

Türkiye genelinde 81 şehrin tamamını kapsayacak nitelikteki Türkiye Satılık Konut Fiyat Endeksi Nisan ayında bir önceki aya göre %0.17, geçen yılın aynı dönemine göre ise %3.68 oranında nominal artış göstermiştir.

Türkiye genelinde 81 şehrin tamamını kapsayacak nitelikteki Türkiye Kiralık Konut Fiyat Endeksi Nisan ayında bir önceki aya göre %0.54, geçen yılın aynı dönemine göre ise %4.98 oranında nominal artış göstermiştir.

Sermaye kazancı ve brüt kira getirisinden oluşan toplam getiri, ülke genelinde aylık bazda %0.60, yıllık bazda ise %9.10 şeklinde gerçekleşmiştir.

Nisan ayında amortisman süresi ülke düzeyinde 19.6 yıl olarak ölçülmüş, yıllık brüt getiri oranı ise %5.23 olarak kaydedilmiştir.

Konut Kredisi Kullanım Endeksi

Nisan ayında, konut kredisi kullanım oranı bir önceki aya göre 6.0 puan arttı. Endeks sonuçlarını değerlendiren Gyoder Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, şu açıklamayı yaptı:

“Şubat ayında %13 olan banka kredisi kullanım oranının, Mart ayında %15’e, Nisan ayında da %21’e yükselmesi, konut kredisi kullanımında yılın ilk ayında başlayan hareketliliğin sürdüğünü gösteriyor. Ayrıca Şubat ayında %4.0, Mart ayında %9.0 oranında gerçekleşen yabancı yatırımcıya satışlar, Nisan ayında %10’a yükseldi. Yabancı yatırımcılara satışların önümüzdeki aylarda artmaya devam edeceğine inanıyorum.”

Kaynak: KrediPazarı