Ocak-Mart Dönemindeki Konut Kredileri Geçen Yıla Kıyasla Yüzde %51 Azaldı

11/10/2012

Mimarlar Odası Başkanı Mehmet Yardımlı bu yılın Ocak Mart döneminde geçen yılın aynı dönemine göre konut kredilerinin yüzde 51 oranında azaldığını, kullandırılan yeni konut kredisi sayısının ise son 8 çeyreğin en düşük seviyesine gerilediğini bildirdi

Aksaray Girişimci İşadamları Derneği (AGİAD) tarafından 'Aksaray'da İnşaat Sektörünün Bugünü ve Geleceği' konulu panel düzenlendi. İnşaat sektörünün sorunları ve çözüm önerilerinin masaya yatırıldığı panele konuşmacı olarak AGİAD Başkanı Reha Güven, İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Hilmi Kumkumoğlu, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Şube Başkanı Kerim Yardımlı, Aksaray Müteahhitler Birliği (AKMÜB) Başkanı Tuğrul Oruç, Mimarlar Odası Başkanı Mehmet Yardımlı katıldı.

İnşaat Sektörü 200 Ayrı Sektörü Etkiiyor

Panelde ilk konuşmayı yapan Girişimci İşadamları Derneği Başkanı Reha Güven, bir şehrin ekonomisinin güçlü olabilmesi için şehir içinde dönen sıcak paraya dışarıdan girdi olması gerektiğini belirterek, "Yapılan konutların bir kısmının yurtdışında yaşayanlara satıldığının göz önüne alındığında inşaat sektörünün 200 civarında sektörü de doğrudan ve dolaylı olarak etkilediğini hesap edersek Aksaray için inşaat sektörü ciddi bir ekonomik katma değer yarattığını görürüz." dedi.

TOKİ'ye Destek Saçmalıktır

Ardından konuşan Aksaray Müteahhitler Birliği Başkanı Tuğrul Oruç, TOKİ'nin inşaat sektöründe ciddi bir sıkıntı olduğuna değinerek, "TOKİ ile aslında müteahhitlerin çok alakası yok. Niye yok, biz sonuçta iyi veya kötü mahalleler arasında dairelerimizi yapıyoruz. Ama burada biraz başkanıma katılıyorum, milliyetçi olmak lazım. Yani şimdi bizim müteahhidimiz yüzde 95 malzemesini Aksaray'dan alır. Yani işçilik dahil, proje dahil, vergisi dahil. TOKİ'lerin biliyorsunuz proje maliyeti yok, vergi maliyeti yok, ruhsat masrafı yok, yani belediyenin de karı yok. Yani belediye TOKİ'yi desteklerken ne amaçla destekliyor ben anlamış değilim. Yani belediyenin bir menfaati yok ki. Yani TOKİ'nin inşaat yapmasında devletin de bana göre menfaati yok. O yüzden sanayideki, özellikle kentsel dönüşüm projesi düşünülüyor. Ama bunun TOKİ'ye verilmesi bizce çok büyük saçmalık." diye konuştu.

Kültür Park Herkese Ekmek Kapısı Oldu

İnşaat sektörüne müteahhidin katkısının kesinlikle küçümsenemeyeceğini dile getiren Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Şube Başkanı Kerim Yardımlı, "Müteahhitlerimiz açısından da en büyük sorunumuz Aksaray'ımızdaki arsa sorunumuz, kalifiyeli eleman sorunumuz, kaliteli malzeme temini ve tabii ki bürokratik işlemler. Arsa sorunları ile alakalı Aksaray'ımızda gerçekten imarımıza gittiğimiz zaman 1 milyon nüfusa yeterli bir imar planımız hali hazırda bekliyor. Ama 1 milyon nüfusa yeterli bir imar planı olduğu zaman bu iş ne oluyor, tabii ki müteahhit gelip de dağın başına bir yer yapmak biraz zor oluyor. Belediyenin buraya hizmet götürmesi gerçekten çok zor oluyor. İmar alanlarından ziyade cazibe merkezleri oluşturulup cazibe merkezlerinden, yani müteahhidi bu şekilde çekmek lazım. Cazibe merkezinden de kastım burada en basit örneğimiz bizim kültür park. Kültür park yapıldıktan sonra etrafının dolması tahminim 3-5 yıl içerisinde birçok müteahhide ekmek kapısı, birçok işçiye, malzemeciye ekmek kapısı oldu. Bu tür cazibe merkezlerinin bir an önce oluşturulması lazım." şeklinde konuştu.

İnşaat Sektörünün Devamlılığını Sağlamalıyız

İnşaat sektörünün gelişmesi ile birlikte il ekonomisinin de geliştiğine dikkat çeken İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Hilmi Kumkumoğlu, "Aksaray'da inşaat sektörünün gelişmesi, sektöre hizmet eden direkt ve en direkt girdi ve hizmet piyasasının gelişimine öncelik edecektir. Dolayısı ile ilimizde bundan sonra üzerinde durulması gereken en önemli husus inşaat sektörünün devamlılığını sağlayacak bilgi, teknoloji ve hizmet girdilerinin ilimizde gelişmesinin sağlanmasıdır. İnşaat sektörünün yapısı gereği gelişme durumlarında il ekonomisini canlandırmada büyük etkisini görüyoruz. Daralma dönemlerinde ise il ekonomisinde bir daralma meydana geliyor. Durgunluk meydana geliyor. Durgunluk dönemlerinden kaçınmak amacıyla inşaat sektörünün büyümesine paralel olarak şehrimizin ekonomisine katkı sağlayacak, şehir içerisinde potansiyeli bulunan farklı sektörlerin gelişimini de hızlandırmak gerekmektedir. İnşaat sektörünün gerçek anlamda lokomotif işlevi görebilmesi için özellikle sistemden kaynaklanan sorunların çözülmesi gerekmektedir. Bunların en başında kayıt dışı ve denetimsiz faaliyetin yaygın olması." dedi.

İnşaat Sektörü Durağan Hale Geldi

Konut kredisi kullanımının azalma eğiliminde bulunduğuna işaret eden Mimarlar Odası Başkanı Mehmet Yardımlı ise "Özellikle talep tarafındaki yavaşlamanın yanı sıra konutlarda KDV ve tüketici kanunundaki yeni düzenlemelerde yaşanan belirsizlik konut inşaatlarının duraklamasına sebep olmuştur. Konut kredisi faiz oranlarındaki gerilemeye rağmen konut kredisi kullanımı azalma eğiliminde bulunmaktadır. Bu yılın Ocak Mart dönemindeki geçen yılın aynı dönemine göre konut kredileri yüzde 51 oranında azalmış, kullandırılan yeni konut kredisi sayısı son 8 çeyreğin en düşük seviyesine gerilemiştir. Geçen yılın ilk çeyrek döneminde 9 Milyar 800 Milyon lira tutarında yeni konut kredisi kullandırılırken, bu yılın ilk çeyrek döneminde 4 Milyar 800 Milyon liralık konut kredisi kullandırılmıştır.Aksaray'da inşaat sektörü bu gelişmelerden etkilenmiş durağan bir hal almıştır." diye konuştu.

Panelin ardından soru-cevap şeklinde inşaat sektörü ve sivil toplum örgütleri sorun ve sıkıntıları değerlendirerek çözüm önerilerinde bulunuldu.

Kaynak: Haberler