Özel Bankalar Sisteminin Parçası Olmalı

20/01/2020

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, 2019 Değerlendirme Toplantısı'nda Anadolu’da iş dünyasıyla yaptığı toplantılarda en çok özel bankalardan şikayet edildiğini belirterek ‘‘Kredi faizleri düşüyor; özel bankalar için başarılı bir yıl değildi, sistemin parçası olmalı’’ dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, 2019 Değerlendirme Toplantısı'nda önemli mesajlar verdi. Dolmabahçe'de basına kapalı olarak yapılan toplantıda akademisyenler ve basın mensuplarına konuşan Bakan Albayrak, 2019’da sessiz ama devrim niteliğinde önemli ve kritik adımlar atıldığını belirterek, "2020’de çok daha fazla değişim hamlesi göreceğiz" ifadelerini aktardı.

Zorunlu Karşılıklar Aktif Kullanılacak

Bankaları harekete geçirmek için zorunlu karşılıkları çok aktif olarak kullanacaklarını belirten Bakan Albayrak, bankalar ve bankacılık uygulamalarıyla ilgili her şeyi sıkı sıkı takip edeceklerini vurguladı. Kamu bankalarının bu dönemde reel sektöre kredi kullandırmada çok aktif rol aldıklarına dikkat çeken Bakan Albayrak, “Kamu bankalarının birinci fonksiyonu kâr değil. Tabii ki bu zarar etmeleri anlamına gelmiyor. Kamu bankaları bu dönemde çok takdir topluyor. Allah’tan Sayın Cumhurbaşkanımız Başbakanlığı döneminde kamu bankalarının özelleştirmesine izin vermedi” açıklamasında bulundu.

Negatif Faizle İlk Kez Tanışılmadı

Reel faiz tartışmalarına da değinen Bakan Albayrak, Türkiye'nin negatif faizle ilk kez tanışmadığını belirterek, "Önemli olan nominal faizdir. Ayrıca tasarruf sahipleri için alternatif enstrümanlar üzerinde çalışılıyor. Geçen yıl devletin bono ve tahvilleri tasarruf sahibine daha iyi kazandırdı" ifadelerine yer verdi.

İş Dünyası Özel Bankalardan Şikayetçi

Bakan Albayrak Anadolu’da iş dünyasıyla yaptığı toplantılarda en çok özel bankalardan şikayet edildiğini belirtti. Albayrak, özel bankaların reel sektöre karşı takındığı tutumla ilgili olarak, “Bizim yumurtaya ihtiyacımız var. Her gün bir tavuk kesersek doğru olmaz” dedi.

Gündemde Seçim Yok

2020’de erken seçim söylentileri ile ilgili yöneltilen bir soru üzerine Albayrak, “Türkiye son beş yılda 8 seçim geçirdi, bir de darbe girişimi yaşadı. Ülkemiz seçim yorgunu, insanlar da bıkmış durumda. Seçim söylemleri kişisel hırs ve hevesten kaynaklanıyorsa bunlar iyi niyetli değil. Hükümetin gündeminde böyle bir şey yok. Ben de kulağımla bu yönde herhangi bir söz duymuş değilim” dedi.

Toplantıda Albayrak'ın öne çıkan diğer mesajları şu şekilde:

- Bugüne kadar kur hedefi vermedim vermeyeceğim, ancak Türk Lirası rekabetçi bir kur olmalı.

- SPK, BDDK düzenlemesi paketi ile sermaye piyasalarını büyütmeye çalışacağız, farklı adımlar atacağız.

- Zorunlu karşılık özelinde çok dinamik bir 2020 olacak. - 2020 ince ayarın yapıldığı yıl olacak.

- İhracat geçen yıl büyümeye pozitif katkı verdi, bu yıl baz etkisine bağlı olarak dengelenme sürecinde olacak ancak yerinde müdahaleler ile pozitif katkı vermeye devam edecek.

- Vergi indirimlerinde ekonomiye toplam katkı temelinde sektörleri değerlendiriyoruz. Başka sektörlerde de indirim olabilir ancak doğru şekilde inceleyerek bakıyoruz.

- Dolar mevduatlarının çözülmesi güven ve küresel etkilerle ilişki, bu olduğunda elleri yanmaya başlayacak.

Kaynak: Dünya