Para Politikası Faizlerinin Sınırlarına Geldik

26/11/2019

Kriz kahini' olarak da bilinen dünyaca ünlü ABD'li ekonomist Nouriel Roubini, Türkiye ekonomisinin geçen yılki krizden sonra dengelendiğini belirtti. Roubini ayrıca para politikasının sınırlarına gelindiğini vurguladı.

Türkiye Kalite Derneği'nin düzenlediği 28. Kalite Kongresi için Türkiye'ye gelen ünlü ekonomist Nouriel Roubini Türkiye ekonomisine dair açıklamalarda bulundu.

Türk ekonomisinde geçen yılki sıkıntılar sonrası ılımlı bir toparlanma olduğunu belirten Roubini Türkiye'nin cari açık dengesizlikleri gibi bazı kırılganlıkları olduğunu, şimdi enflasyonun gerilediğini, ekonominin yeniden dengelendiğini söyledi.

Dış faktörlerin para birimi üzerinde baskı yapabileceğini ifade eden Roubini toparlanmanın gelecek yıl da devam edeceğini, % 2 - 3'lük büyümeye ulaşılabileceğini dile getirdi.

Küresel Resesyon İhtimali

Küresel ekonominin resesyona girme ihtimalinin ABD - Çin ticaret savaşı gibi bazı faktörlerden kaynaklandığını belirten Roubini "Ticaret savaşı artmadı, Brexit'te daha iyi bir noktadayız...Gelişmiş ve gelişen ülkelerin Merkez Bankaları faiz indirimi yapıyor, bu da likiditeyi artırıyor. Faiz indirimleri finansal koşulları rahatlatıyor. Bu bahsettiğimiz şoklardan biri artmazsa resesyon görmeyeceğiz." diye konuştu.

Roubini ABD ve küresel hisse senetlerindeki toparlanmaya rağmen sorunların sürdüğüne dikkat çekti. Roubini dünyanın birçok yerinde sosyal olaylar olduğunu hatırlatarak "ABD tarafında da korumacılık politikası var, gelecek 12 ayda ABD'de olanlar çok etkili olacak. Resesyon olmasa da yavaşlama devam edecektir. Riskten kaçış görebiliriz." yorumunu yaptı. Küresel ekonomide riskler olduğunu ifade eden Roubini Merkez Bankalarının ellerindeki cephaneyi de tükettiğini ifade etti.

Mali Politikalar Güçlenmeli

Roubini para politikasının sınırlarına gelindiğini, mali politikaların güçlenmesi gerektiğini belirterek "Fed'in hala gidecek alanı var, 150 baz puanlık indirim yeri var. Avrupa ve Japonya Merkez Bankaları daha fazla genişleme yapıyor. Para politikasının sınırlarına gelmiş durumdayız. Mali politikaların güçlenmesi gerektiğini düşünüyorum." dedi.

Kaynak: Bloomberg