Para Politikası Öncesi Dolar Kuru 7 Haftasının Zirvesine Ulaştı

10/12/2019

TCMB'nin Perşembe günkü faiz kararının beklendiği piyasada dolar/TL 23 Ekim'den bu yana ilk kez 5.80'i aşmış 7 haftanın zirvesine ulaşmış durumda. Piyasada bugün Hazine ihaleleri ve küresel risk iştahı izleniyor.

Kur geçen hafta 5.73-5.77 dar bandında hareket ettikten sonra Cuma günü ve dün TL'de negatif ayrışma yaşandı. Bankacılar satış baskısını TCMB'nin yaklaşan faiz kararına, Moody's'den olumlu bir açıklama gelmemesine artan jeopolitik gerginliğe bağladılar.

Cuma gününü 5.76 civarında tamamlayan dolar/TL, dün 5.81'e kadar yükseldi. Kur bu sabah da 5.80'in üzerindeki seyrini sürdürerek saat 10.00'da 5.81 seviyesinde. Aynı saatte euro/TL ise 6.43 seviyesinde bulunuyor.

Bankacılar TL'deki bu hafta en önemli belirleyicinin TCMB'nin faiz kararı olacağını belirtiyorlar. Bankacılar TL'de son 2 günde görülen değer kaybında da faiz indirim beklentilerinin de etkili olduğunu belirtiliyorlar.

Dün bir bankacı "Swap piyasasında 200 bp civarında indirim fiyatlanıyor. Bu zaman kadar 1000 bp'lik indirim yapıldı. Enflasyonun seviyesi de dikkat alındığında indirim sürecinin sonuna geliyoruz, dolayısıyla toplantı öncesinde bir miktar TL zayıflığı görmemiz de normal" demişti.

TCMB 12 Aralık'ta yılın son PPK toplantısını gerçekleştirecek. Reuters'ın 20 kurumun katılımıyla yaptığı ankete göre TCMB'nin politika faizini 150 baz puanlık indirimle %12.5 seviyesine çekmesi bekleniyor. Para piyasalarında ise indirim fiyatlamaları daha yüksek seviyelere de ulaşıyor.

Bankacılar TL'deki nominal değer kaybının sınırlı, oynaklığın ise kur krizi dönemlerine kıyasla oldukça düşük olduğuna dikkat çekiyor. CDS'lerin de yeni bir haber akışı olmaksızın TL'de yeni bir sert değer kaybına işaret etmediğini de belirten bankacılar ABD ile ilişkiler, S-400, Akdeniz'deki gerginlik risklerinin ise takip edilmeye devam edildiğini belirtiyor.

Haziran'da Türkiye'nin kredi notunu bir kademe indirerek B1'e düşüren, görünümü ise negatifte tutan Moody's'in Cuma günü kredi notunun teyit etmesi beklenirken, görünümün durağana çekebilmesi yönünde beklentiler bulunuyordu. Ancak bu beklenti gerçekleşmedi.

Hazine İhaleleri İzlenecek

Hazine bugün 10 Haziran 2020 itfalı bononun ve 4 Kasım 2026 itfalı değişken faizli tahvili (FRN) yeniden ihraçlarını gerçekleştirecek.

Hazine'nin Aralık ayı borçlanma programı önümüzdeki hafta gerçekleşecek 3 borçlanma ile devam edecek. Hazine, Aralık ayında 11.7 milyar TL'lik iç borç servisine karşılık 8.2 milyar TL'si piyasadan toplam 11.2 milyar TL'lik iç borçlanma öngörüyor.

Tahvil/bono piyasasında gösterge 10 yıllık tahvilin Mayıs ayında %21 olan bileşik getirisi dün spot kapanışta %12.61 seviyesindeydi.

İki yıllık gösterge tahvil ise spot kapanışta dün bileşik getiri %12.19 seviyesindeydi.

Kaynak: İnvesting