Riskli Kredilerde Bu Yılki Büyüme Yüzde 20’de Kalabilir

02/06/2011

BDDK Başkanı tarım, enerji, ihracat kredisi gibi cari açığa olumlu katkıda bulunan kredilerin kenara konulması durumunda kredi büyümesi yüzde 20’ler düzeyinde kalabileceğini belirtti

dd_01Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, kredi mekanizmasında kısmen de olsa bir yavaşlama olduğunu belirterek, “Tarım, enerji, ihracat kredisi gibi cari açığa olumlu katkıda bulunan kredilerin kenara konulması durumunda kredi büyümesi yüzde 20’ler düzeyinde olabilir” dedi.

Bilgin, tahminlerinin bankaların kredilerde yıl sonunda ortalamada hedef olan yüzde 25 civarında büyüyeceğine değindi.

Bilgin, Türk bankalarının 2010 yılı boyunca kredilerde yüzde 34, bu yıl ilk 5 ayda ise yüzde 11.1 büyüdüğünü hatırlattı. Sektörde kredi büyümesinin 2011 Ocak ayında yüzde 0.9, Şubat ayında Ocak sonuna göre yüzde 2.8, Mart ayında yüzde 2.1, Nisan’da  yüzde 1.7 olduğunu kaydeden Bilgin, özellikle Şubat ve Mart’ta oranların daha yüksek olduğunu ifade etti.

Marjinal Müşteri Riski

Bütün gözlerin sektörün üzerinde olduğunu belirten Bilgin, son 6 ayda yorumlarına, bir risk unsuru olan cari açıkla ilgili gelişmelerin  de yeni boyutlar kattığının altını çizerek, cari açığın bir risk ve kırılganlık noktası olduğunu kaydetti.

Bilgin, bankaların geçen yıl elde ettiği 22 milyar liralık kârın 18 milyar TL’sini bünyede bıraktığını belirterek, “Esas temel kaynak özkaynaktır. Bunu iyi bilen bankalarımız kârlılık için daha fazla getiri elde ettikleri bireysel krediler gibi alanlara, ya da yüksek kar marjı sağlayan KOBİ gibi kredilere yönelmekte. Çünkü büyük kurumsal müşteriler nazlıdır ve pazarlık güçleri yüksektir. Düzenleyici otoriteleri en çok endişelendiren ihtimal ise kâr marjı yüksek müşterilerin marjinal müşteriler olma ihtimali ve bunun ileride yaratacağı takip riskidir” dedi.

Çizgi Dışı Takibe Devam

Tevfik Bilgin, üzerinde çalıştıkları ve uyarılarını ilettikleri “çizgi dışı” bazı ücret ve komisyon uygulamaları, bazı bireysel krediler ve konut kredilerindeki uç örnekler veya bunlara benzer pazar payı amaçlı veya kârlılık kaygısıyla gerçekleştirilen operasyonlarda bundan sonra da uyarıları ve gerekirse banka bazında veya genel tedbirleri olacağını söyledi.

Kaynak: Milliyet