Rusya’da Bireysel Kredi Borçları Rekor Kırıyor

12/04/2019

Rusya’da bireysel kredi borçları son 5 yılın zirvesine tasarrufa ayırdığı pay ise son 10 yılın en düşük seviyesine indi. Sorunsuz tek kredi çeşiti konut kredileri.

Rusya’da halkın kredi borçları artmaya devam ediyor. Bankalara olan toplam bireysel kredi borcu 2018 yılındaki %22,4 artışla 14,9 trilyon rubleye (226,7 milyar dolar) yükseldi. Rusya vatandaşlarının kredi ödemelerinin gelirlerine oranı, ekonomik krizin başladığı 2014 yılındaki rekor seviyeye yaklaştı.

Merkez Bankası verilerine göre, Rusya halkının aylık ortalama kredi ödemelerinin gelirlerine oranı %9,9’u buldu. Bu oran 2014 yılında %10,4’e kadar yükselmişti.

RBK'nın haberine göre, borç yükündeki artışın büyük ölçüde teminatsız tüketici kredilerindeki artıştan kaynaklandığını belirten Rusya Merkez Bankası Mali İstikrar Dairesi Müdürü Yelizaveta Danilova, “Halkın konut kredisi borç yükü ise yavaş artıyor. Çünkü ipotekli konut kredileri uzun vadeli ve düşük faizli” dedi.

Rusya Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Kseniya Yudayeva, teminatsız kedilerdeki artışın endişe verici olduğunu açıklamıştı.

Devlet İstatistik Servisi Rosstat’ın verilerine göre, Rusya’da halkın tasarrufa ayırdığı gelirlerinin payı, 2018 yılında son 10 yılın en düşük seviyesine geriledi.

Kaynak: TürkRus