Rusya'da Faiz Oranlarındaki Artış Büyümeyi Yavaşlattı

22/10/2012

Rusya Ekonomi Bakan Yardımcısı Andrey Klepaç, faiz oranlarında artışın ekonomik büyümeyi yavaşlattığını söyledi.

Rusya Ekonomi Bakan Yardımcısı Andrey Klepaç, faiz oranlarında artışın ekonomik büyümeyi yavaşlattığını söyledi. Rusya Merkez Bankası enflasyon rakamlarının hedefleri aşması üzerine 14 Eylül'de faiz oranlarını sürpriz bir şekilde çeyrek baz puan artırarak yüzde 8,25 puana çıkarmıştı.

Kredi Maliyetleri Arttı

Bankanın kararı enflasyonu frenlemeye yetmezken, ekonomik büyümede de ters etki yaptı. 

Rusya'nın Ağustos ayında yüzde 2,8 olan büyüme rakamının Eylül ayında yüzde 2,5'e gerilediğini ifade eden Klepaç, "Ekonomik büyümede yavaşlamanın temel gerekçelerinden biri finans dışındaki sektörlerin uzun vadeli borçlanmadan kaçınmaları gerektiğini bildirdi. Klepaç, Merkez Bankası">Merkez Bankası'nın faiz artırımı, yatırımcının risk alma kararını etkilediği ne sözlerine ekledi.

Rusya'da uzmanlar petrol varil fiyatlarının 110 doların üzerinde seyretmesine rağmen, Çin ve Hindistan'a göre ekonomik büyümenin daha yavaş olmasına dikkat çekiyor. Maliye eski Bakanı Aleksey Kudrin'e göre ise yüzde 3'ün altında bir büyüme Rusya ekonomisi için durgunluk anlamına geliyor.

Enflasyondan korunmak için tek başına faiz rakamlarını indirmenin yeterli olmadığına değinen Klepaç, "Enflasyon daha çok Merkez Bankası'nın kontrolünün dışında gelişiyor. Para politikaları reel sektörü olumsuz etkiledi." eleştirisi getirdi.

 Rusya Ekonomi Bakan Yardımcısı Klepaç'a göre özellikle yatırımcılar açısından faiz oranlarındaki artış negatif etki yaptı.

Federal İstatistik Servisi'nin verilerine göre yatırımlar faiz artış sonrası yüzde 1,3 oranında geriledi.

 Yıllık enflasyon rakamları ise Eylül sonu itibari ile yüzde 6,6'yı buldu. Merkez Bankası'nın yıl sonu hedefi ise enflasyon rakamlarını yüzde 6'nın altında tutmak.

2007-2008 sonrası Rusya'da ekonomik durgunluk sürecinin yaşandığını hatırlatan Klepaç'a, Bakanlığın öngördüğü yüzde 3,5'lik büyüme rakamlarını da yakalamak mümkün olmadığını, 2012 büyüme rakamlarının yüzde 2,8'lerde kalma riski olduğunu söyledi.

Kaynak: Zaman