Rusya’da Konut Kredisi Faiz Oranları Hızla Yükseliyor

15/01/2019

Rusya'nın en büyük devlet bankası Sberbank, Rus Merkez Bankası’nın faiz artışı dolayısı ile son üç ayda ikinci kez konut kredisi faiz artışına gitti. Rusya’da konut kredisi faiz oranları hızla yükseliyor.

Rusya'nın en büyük devlet bankası Sberbank'ın basın servisinden yapılan açıklamada, ipotekli konut kredisi faiz oranlarının artırıldığı duyuruldu.

Konut kredisi faiz artışının yalnızca yeni kredi başvuruları için geçerli olduğu hatırlatılan banka açıklamasında, ön ödemesi %20 olan konut kredileri için %1, ön ödemesi %20'nin üzerindeki konut kredileri için ise %1,2'lik faiz artışı uygulanacağını belirtti.

Rusya’da bugünden itibaren inşaat halinde olan konut alımı için ipotek faiz oranı yıllık %10,5 tamamlanmış konut alımı için ise %10,7 oranında uygulanacak.

Sberbank, ipotekli konut kredilerindeki faiz artırma nedenini ise Rusya Merkez Bankası'nın faiz artırma kararı sonrasında piyasa koşullarına, risk oranındaki değişikliklere, enflasyona ve genel makroekonomik değişikliklere uyum sağlama ihtiyacının doğması olarak açıkladı.

Rusya'da askeri görevlileri ve çocuklu ailelere verilen özel indirimli konut kredilerinin ise bu karardan etkilenmeyeceği belirtildi.

Sberbank, en son geçtiğimiz 2018 Ekim ayında konut faiz oranlarını 0,4 oranında artırmıştı. Hemen 3 ay sonra yapılan %1’lik artış dikkat çekti.

Kaynak: Haber Rus