Rusya’da Kredi Kullanımda Patlama

13/06/2019

Rusya’da bankaların kredi kullandırımı adeta patlama yaşıyor. Bankalar Nisan ayında yaklaşık 7 Milyon dolar nakti kredi kullandırdı. Kredi kullanım iştahı devam ediyor.

Rusya'da tüketici kredisi kullanımı 2012 yılından bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Analistler, Merkez Bankası'nın nakit kredi piyasasını soğutmak için aldığı önlemlerin sonuç vermesinin zaman alacağını, ayrıca yıl içerisinde yeni önlemlere başvurulabileceğini öngörüyor.

Analiz ajansı Frank RG'nin verilerine göre, sadece Nisan ayında Rus bankaları vatandaşlara toplam 447,9 milyar ruble (yaklaşık 7 milyar dolar) tutarında nakit tüketici kredisi verdi. Bu 2012 yılından bu yana kaydedilen en yüksek nakit kredi toplamı oldu. Toplam kredi miktarı geçen yılın aynı dönemine göre %27 arttı.

Analistler, nakit kredilerdeki artışın en önemli nedeni olarak, reel gelirlerin gerilemesine paralel olarak tüketici kredilerine acil ihtiyaç duyulmasını gösteriyor. Bir başka deyişle halk mevcut hayat standartlarını koruyabilmek için borçlanmayı sürdürüyor.

Kaynak: TürkRus