S-400’lerin Ülkeye Girişi ile Dolar Yükselişe Geçti

12/07/2019

Rusya’dan alınan hava savunma sistemi S-400’lerin ülkeye girişinin açıklanması ile dolar kuru yükselişe geçti. Kredi faizlerinin nasıl etkileneceği merakla bekleniyor.

Milli Savunma Bakanlığı,S-400 teslimatının başladığını duyurdu. Twitterdan yağılan açıklamada ''2019 yılı Mayıs ayında Türkiye’nin hava ve füze savunma ihtiyacının karşılanmasına yönelik tedarik edilen S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sisteminin birinci grup malzemelerinin Mürted Hava Meydanı / Ankara’ya intikali 12 Temmuz 2019 tarihinden itibaren başladı.'' ifadelerine yer verildi.

Bakanlık, resmi internet sitesinde de ''Türkiye’nin hava ve füze savunma ihtiyacının karşılanmasına yönelik S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sisteminin tedarik sözleşmesi 11 Nisan 2017’de imzalanmıştı.

Milli Savunma Bakanlığı S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sisteminin birinci grup malzemelerinin Ankara Mürted Hava Meydanı'na intikalinin bugünden itibaren başladığını açıkladı. Sanayi Başkanlığı ise S-400'e ait parçaların teslimatının önümüzdeki günlerde de devam edeceğini ve sistemin bütünüyle hazır olmasının ardından ilgili makamların belirleyeceği şekilde kullanımına başlanacağını duyurdu. bankacı, "S-400'lerin gelmeye başladığı açıklaması sonrası kurda yukarı tepki gördük. Ancak küresel iyimser bir hava var ayrıca ABD'nin olası yaptırımlarının hafif olabileceği ya da ötelenebileceği beklentisi devam ediyor. Dolayısıyla şimdilik sınırlı bir tepki görüyoruz" dedi.

Dolar/TL Rusya'dan satın alınan S-400 savunma sisteminin parçalarının Türkiye'ye gelmeye başladığının duyurulması ardından yükseldi. Açıklama öncesi 5.6830 seviyesinde olan dolar/TL, 5.71'e kadar yükseldikten sonra saat 11:020'de 5.70 seviyesinde bulunuyor.

Dolar kurunda sert artışların yaşanması durumunda son haftalarda hızla düşüş gösteren kredi faiz oranlarının da olumsuz etkilenmesi düşünülüyor.

Kaynak: İnvesting