Sağlık Sektörünün Başarısı Yabancıya Konut Satışında Doping Olacak

16/04/2020

Türkiye’nin coronaviruse karşı sağlık sektöründeki başarısı ile dünyaya örnek olduğunu belirten Yılmaz, ‘‘Sağlık sektörünün bu süreçte gösterdiği başarının yabancıya konut satışlarında da doping etkisi yapacak’’ dedi.

Tüm dünyayı etkisi altına alan; ABD, İtalya ve İspanya gibi gelişmiş ülkelerde çok sayıda can kaybının yanı sıra büyük bir ekonomik hasara yol açan coronavirus (COVID-19) salgını Türkiye’de de hissedilmeye devam ediyor.Özellikle gelişmiş ülkeler olarak adlandırılan bu ülkelerde sağlık sistemindeki aksaklıklar, sağlık hizmetlerine erişimdeki sıkıntılar, yoğun bakım ünitelerinin yetersizliği ve bazı ülkelerin vatandaşlarını deyim yerindeyse ‘çaresizliğe’ terk etmeleri; söz konusu ülkeler nezdinde ciddi bir güven erozyonuna yol açtı.

Türkiye ise bu süreci başarıyla yönetmeye devam ederken, tüm dünyada “sağlık uygulamaları” dersi verdi. Öyle ki; Dünya Sağlık Örgütü (WHO) başta olmak üzere, uluslararası kuruluşlar, Türkiye’yi coronavirus salgını ile mücadelede örnek ülke olarak göstermiş durumda.

İlk vakanın görüldüğü 11 Mart 2020 tarihinden bu yana aldığı proaktif önlemler ve etkin kararlarla, salgınla mücadelede en başarılı ülkelerin başında gösterilen Türkiye, uzmanlara göre coronavirus sonrası dönemde de en hızlı toparlanacak ülkelerden biri olarak dikkat çekiyor.

En Hazırlıklı Ülkelerden Biri Olduk

Türkiye’nin bu süreçte büyük bir başarı gösterdiğini ifade eden DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, “Türkiye, bu salgının Çin’de ilk ortaya çıktığı günden bu yana süreci çok iyi yönetmeyi başardı. Alınan proaktif önlemlerle virüsün Türkiye’ye geliş zamanı mümkün olduğunca öteledi. Bu süre, ülkemize gerekli hazırlık için de bir zaman kazandırdı. Tabii bu salgının ülkemizde de görülmesi kaçınılmazdı fakat bundan daha önemlisi, kazanılan bu zaman sayesinde Türkiye dünyada corona virüse karşı en hazırlıklı ülkelerden biri oldu. Bu süreçte Türkiye’nin en büyük avantajı; hızlı kararlar alıp bu kararları hızlı bir şekilde pratiğe geçirmesi oldu.” diye konuştu.

Türkiye Dünyaya Örnek Oldu

İlk vakanın görüldüğü 11 Mart 2020 tarihinden bu yana alınan kararların da Türkiye’nin bu konuyla mücadeledeki ciddiyetini ve kararlılığını yansıttığını ifade eden Ziya Yılmaz şöyle devam etti: “Bugün dünyanın en gelişmiş ülkelerinin bile bu salgın karşısında düştüğü durum ortada. Açıklanan resmi rakamlara göre, bugüne kadar aralarında ABD ve İngiltere gibi ülkelerin de bulunduğu 30’un üzerinde ülkeye ilaç ya da tıbbi malzeme yardımı gerçekleştirdik. Bunlar bir yandan Türkiye’nin ihtiyaç sahiplerine olan kucaklayıcı tavrına işaret ederken, diğer yandan da ülkemiz ekonomisinin son yıllarda sergilediği müthiş performansı ortaya koyuyor.”

Yatırımcı Önce Sağlık Sistemini Soruyor

Türkiye’nin coronavirüs sonrası dönemde en hızlı toparlanacak ülkelerin başında geldiğini ifade eden Ziya Yılmaz, bu dönemde hız kesen bazı sektörlerin de pandeminin sona ermesiyle birlikte çok hızlı bir büyüme sürecine gireceğine dikkat çekti. Bu sektörlerin başında da gayrimenkulün geldiğini anlatan Ziya Yılmaz, sağlık sektörünün bu süreçte gösterdiği başarının yabancıya konut satışlarında da doping etkisi yapacağının altını çizdi.

Ziya Yılmaz şunları söyledi: “Son yıllarda sağlık sektöründe yapılan altyapı yatırımları ve sağlık çalışanlarımızın kahramanca mücadelesi sayesinde, ülke olarak bu süreci en az hasarla atlatacağız. Sağlık sektörü ülkeler için en stratejik sektörlerin başında geliyor. Bugüne kadar yabancıya gerçekleştirdiğimiz konut satışlarında da bunun önemini gördük. İyi işleyen bir sağlık sisteminiz ya da teknolojik sağlık altyapınız yoksa özellikle gelişmiş ülkelerden ya da Uzakdoğu’dan yatırımcı çekmeniz imkânsız hale geliyor. Son yıllarda yabancıya yaptığımız satışlarda hep Türkiye’nin sağlık alanındaki gelişmişliğinin geri bildirimlerini almıştık. Şimdi coronavirus salgınının ardından, bu etkinin çok daha hissedilir olmasını; sağlık alanında gösterdiğimiz başarının yabancı yatırım çekme noktasında doping etkisi yapmasını bekliyorum.”

Kaynak: KrediPazari