Sektör Temsilcileri Ekim Ayı Konut Satış Verilerini Yorumladı

21/11/2018

TÜİK’in açıkladığı Ekim ayı Konut Satış İstatistikleri sonrasında konut sektörü satış verilerini yorumladı. Sektör temsilcileri yıl sonuna kadar yabancıya satışlarda tarihi zirveye ulaşılmasını olası görürken yurtiçi konut satışlarının artması için konut kredisi faiz oranlarının inmesi gerektiğini vurguladı.

Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, Babacan Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Babacan, Fuzul Grup Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Akbal ve Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas Ekim ayı konut satış istatistiklerini değerlendirdi.

Yabancıya Satışta 40 Bin Rakamını Bulabiliriz

Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, yabancılara yapılan konut satışlarının ekimde geçen yılın aynı ayına göre %134,4 arttığını belirterek, "Kasım ve aralık aylarında toplam 9 bin adet civarı bir satış gerçekleşirse yabancıya yıllık konut satış rakamı 40 bine ulaşabilir. Böylece tarihi zirve görülür. Bunun gerçekleşmesini muhtemel görüyoruz." ifadelerini kullandı.

Türkiye'de dövizin yükselmesi ve müteahhitlerin maliyetlere gelen zamlara rağmen satış fiyatlarında artış yapmamasının yabancılar için büyük fırsat olduğunu vurgulayan Özyurt, geçen dönemde de yabancıların dövizdeki yükselişi değerlendirerek fırsata çevirdiğini dile getirdi.

Özyurt, "Bundan sonra yabancı yatırımcıya yönelik düzenlemeler üzerinde çalışmalar yapıldığını biliyoruz, çalışmaların hayata geçmesiyle beraber yabancı yatırımcı sayısını çok daha yukarılara çıkacaktır." diye konuştu.

Yükseliş Eğilimi Sürecek

Babacan Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Babacan, döviz fiyatlarındaki yükselişin yanı sıra yabancıların sektöre yatırım yapmasını kolaylaştıran yeni düzenlemelerin bu alandaki konut satışında ciddi ivme yakalanmasını sağladığını söyledi.

Yabancılara konut satışında %134'ü aşan artışın mevcut stokların eritilerek sektörde canlılık yaratılmasını sağladığını dile getiren Babacan, "Bu durum ayrıca ekonomiye sunduğumuz katma değerin artırılması ve sektörümüzün dünya ölçeğinde daha çok prestij kazanması açısından çok önemli kazanımlar sağlayacak." diye konuştu. Babacan, şunları kaydetti:

"Hükümetimizin çabalarıyla sektörümüzü canlandırmaya yönelik atılan adımların karşılığını görmeye başladık. Bu dönemde dövizdeki yükselişten ötürü beklemeye geçen yatırımcıları kampanyalar sayesinde yeniden harekete geçirmeyi başardık. Bu yükseliş eğiliminin yılın kalan dönemini de etkisi altına alacağını söylemek yanlış olmaz."

İlk Kez 30 Bin Bandı Aşıldı

Fuzul Grup Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Akbal da, yabancıya konut satışında şimdiden tüm zamanların rekorunun kırıldığını, ilk kez 30 bin bandının aşıldığını söyledi.

Türkiye'nin, coğrafi konumu, ekonomik ve siyasi istikrarı, sunduğu fırsatlarla cazip bir ülke olduğuna dikkati çeken Akbal, "Ayrıca ülkemiz, sınırında yaşanan karmaşalara rağmen huzurlu ve emniyetli. Bu yüzden önemli bir tercih sebebi. Kısa vadede Türkiye olarak yabancıya konut satışından gelirimizi 10 milyar dolarların üzerine çıkaracağımızı öngörüyorum." dedi.

Konut Sektörü Canlandı

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas, konut kampanyasının sektörü canlandırdığına dikkat çekrek "Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın KDV ve tapu harcı indirimi desteği ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı öncülüğünde başlatılan ve KONUTDER’in de desteklediği, 31 Ekim’e kadar süren 'Türkiye İçin Kazanç Vakti' kampanyası, sektöre hareket kazandırarak satışları artırdı. Ekonomide yaşanan durgunluktan etkilenen konut piyasası, ciddi avantajlar sağlayan kampanyayı fırsat bilen alıcıların ve yatırımcıların ilgi göstermesiyle canlandı" ifadelerini kullandı.

Elmas, "İpotekli satışlara baktığımızda da 8 bin 65 adet konut satışı ile 2017 yılının ekim ayına göre %79 oranında azalış yaşandığını görüyoruz. Bunun en büyük sebebi konut kredi faiz oranlarının aylık ortalama %2,5 sınırında olması. Elimizi değil gövdemizi taşın altına koyarak bankaların yapması gereken fedakârlığı, özveriyi gayrimenkul sektörü olarak bizler yaptık. Kendi oluşturduğumuz kişiye özel ödeme planları, peşin ve uygun faiz oranlarıyla senetli satışla konut alıcısına ve yatırımcısına finansmanı sağlamış olduk. Gayrimenkul sektörü, değersizleştirme çabalarına rağmen her türlü fedakârlığı yaparak Türk ekonomisine lokomotif olmaya ve ülkemize döviz kazandırmaya devam etmektedir" diye konuştu.

Kaynak: AA