Sektör Temsilcileri Yeni Reform Paketini Değerlendirdi

10/04/2019

Sektör temsilcileri Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın bugün açıkladığı ekonomide reform paketini değerlendirdi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ekonomide yeni yol haritasını açıkladı. Yeni pakette kurumlar vergisinin düşürülmesinden kamu bankalarına toplam 28 milyar lira DİBS verilmesine, kazançlarına göre kesinti oranlarının belirleneceği zorunlu BES'e kadar birçok alanda yeni atılacak adımlar açıklandı. Sektör temsilcileri yeni programı şöyle değerlendirdi.

Sermaye için Olumlu

TEB Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Mete Yüksel; "28 milyar TL’lik tahvil ihracı nakit gerektirmeyen bir ihraç… Özel tertip senet verilecek, bunun Tier 1 mi, Tier 2 mi sermaye yeterliliğine katkı yapacağını bu detaylar içinde bulamadık. Ama bunların bir karışımı olabilir. Bunun sonucunda kamu bankalarının sermaye yeterliliği artacaktır fakat nakit olarak girmeyeceğinden dolayı kredi verme kapasitesi çok fazla artmayabilir. Özel tertip kâğıtlar büyük ihtimalle Merkez Bankası'na götürülüp repo işlemleri gibi işlemlerde kullanılacaktır ve bir miktar nakit yaratacaktır. Fakat bunun düzenlemesinin yapılması gerekir. Sermaye yeterliliği için fevkalade olumludur. Kamu bankasından anladıklarımız Halk Bankası ve Ziraat Bankası'dır. Vakıfbank, Vakıflar Genel Müdürlüğü sahipliğinde olduğu için belki ikinci planda bir şeyler yapılır. Ama HalkBank ve Ziraat Bankası için olumludur.

Özel bankalar için de bazı şeyler duymayı beklerdik. Şöyle bir şey geldi; 2018 karlarından 2019’da dağıtım yapmayacak ve bunun devamının da geleceği söylendi. Büyük ihtimalle bu yıl elde ettikleri kardan 2020 yılında da kar yani temettü dağıtılmasına izin verilmeyecek gibi duruyor.

"Borç ödeme kabiliyetini yitirmiş şirketlerin sürekli olarak yüzdürülmesinden kaynaklı bir rahatsızlık var. Gerçek NPL’lerin boyutunu bilmiyoruz gibi bir kaygı dile getiriliyordu. Buna ait bazı adımlar gördük. Bu bizim için beklenmedik bir şeydi. Borç ödeme kabiliyetini yitirmiş şirketlerin hızlı tasfiye edilmesiyle ilgili bir yapı kurulmasından bahsedildi. BDDK çatısında hisse takasıyla yeni bir yapı içinde tekrar kredilendirme veya şirketlerin yaşamlarının sürmesinin sağlanması hedefleniyor."

Kurumlar Vergisi İnmeli

Vergi Uzmanı Dr. Nedim Türkmen ise "Vergi harcaması denilen bir kavram var; yani istisna ve muafiyetler dolayısıyla devletin almaktan vazgeçtiği vergi diyoruz. Sayın Bakan'ın açıklamalarından şunu anlıyoruz istisna ve muafiyetler var, devlet bir takım vergileri almaktan vazgeçiyor ve bunların azaltılacağını söylüyor. 2 yıl önce gayrimenkul satışlarından doğan karın %75’i vergi dışıydı. Şimdi bu %50’ye veya %25’e indirilebilir. Bu tarz istisna ve muafiyetlerin daraltılacağını ve bir tasarruf sağlanacağını söyleyebiliriz. Kurumlar vergisi %22, üç yıldır uygulanıyor. %20 iken indirileceği söylendi ama %23’e çıktı bununla ilgili kademeli indirim yapılması gerekiyor. Bulgaristan’da %10’a indirildi. Bütün Alman büyük şirketler merkezlerini buraya taşıdı.

Türkiye’de vergi kanunlarında bir istikrar yok. Kurumlar vergisi 2 puan indirilecek denirken, 2 puan yukarı çıktı. Türkiye bu oranları %15’li rakamlara indirirse yabancı yatırımcıyı çekmek için etkisi olacaktır. Doğrudan yabancı sermaye çekme anlamında etkisi olacaktır.

Anayasaya göre vergi mali güce göre alınıyor. Mali güce göre de vergi alabilmeniz için de artan oranlı bir tarife gerekiyor. Yani az kazanandan az, çok kazanandan çok almanız lazım. Bizim gelir vergisi tarifemiz %15’le başlıyor, 20, 27 ve 35 şeklinde oranlanıyor. Benim anladığım kadarıyla %15’lik oran 10’a çekilebilir, eskinden bu böyleydi, 8-9 tane kademelendirme vardı. Bu tarz bir yapılandırma gerekiyor. %10’a indiğinde asgari ücretin bir kısmını vergi dışı bırakmak da mümkün olabilir."

Konut Sektörü Açısından Pozitif

DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz "Yeni paketi olumlu karşılıyorum, bu paketi uzun zamandır bekliyorduk. Bizim sektörümüz ve enerji sektöründe de ciddi sıkıntılar var. Burada bankalara ödeme zorluğu çeken firmaların fonlara alınması pozitif anlamda sektörümüzü rahatlatacaktır. En azından şirketlerin üzerindeki yükü hafifletecektir.

Konut sektöründe ciddi yatırımlar yapıyorsunuz ve satamadığınızda sıkıntılar yaşıyorsunuz. Burada Ekonomi Bakanlığı'nın bankalar üzerinden destek vermesi o yatırımların bir kısmının özellikle bitmiş konutlarda fonlara alınması sektör açısından bizim beklediğimiz bir şeydi. Çünkü bunun hem ABD’de, hem Dubai’de, hem de Avrupa’da örnekleri var. Bu bizim sektör açısından çok pozitif karşılanacaktır."

Kaynak: Bloomberght