Sektörün Tek Sorunu Konut Stoku

15/01/2019

7. İnşaat ve Konut Konferansı’nda gayrimenkul sektörünün sorunları ve çözüm önerileri hakkında görüşlerini paylaşan Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Rahvalı; “Sektörün en büyük sorunu konut stokudur. Diğer problemler de stok probleminden kaynaklanmaktadır.” dedi.

Hasan Rahvalı “Konut kredisi faiz oranlarının yüksek olması sebebiyle 2018 yılında bir önceki yıla göre İstanbul için %40, Türkiye için %38 düşüş yaşanmıştır. Aslında toplam satışlarda düşüş sadece %4,2’dir. Geliştiriciler, müşterisi için farklı vadeli satış kampanyalarına yönelmiş ve sonucunda da likidite problemi oluşmuştur. Aynı zamanda bu likidite eksikliğinden yüksek maliyetli kurumsal krediler kullanmak zorunda kalmışlardır.

Bunun yanı sıra üretimden kaynaklanan fiyat artışları satış fiyatlarına yansıtılamamıştır. Geliştiricilerin, stok problemi nedeni ile yaptıkları artış miktarı, üretim maliyetlerinin altında kalmıştır.

İstanbul için dengeli/sağlıklı stok miktarı 140 bin adettir. İstanbul’un dengeli/sağlıklı stok miktarına düşmesi yaklaşık olarak 5 yıl sürecektir. Türkiye için dengeli/sağlıklı stok miktarı ise 750 bin adettir. Bu noktaya gelmemiz için yine 4 yıla ihtiyaç vardır.

Gayrimenkul Fonu Kurulmalı

Çözüm için gayrimenkul yatırım fonlarının kurulması gerektiğinin altını çizen Hasan Rahvalı” Fonların Avrupa’da gayrimenkule yaptıkları yatırım 2017 yılı sonu itibariyle yaklaşık 650 milyar dolara ulaşmıştır.

2017 yılı itibari ile gayrimenkule yatırım yapan fonların Almanya’da ulaştıkları hacim 157 milyar avro iken Fransa’da 127 milyar avroya ulaşmıştır. Güney Kore’de ise bu rakam 42 milyar dolara ulaşmıştır. Türkiye’deki yatırım miktarı ise 2 milyar avronun altındadır.

Ayrıca sadece gayrimenkul değil tüm sektörlerin ihtiyaçlarının karşılanması için Finans Merkezine ihtiyacımız var. Bu ülkemiz için son derece stratejik öneme sahiptir. Finans oyuncularına yeterli ortamı sağlamamız gerekiyor. Cumhurbaşkanlığı himayesinde kurulan Finans Ofisi bu sebepten dolayı çok kıymetli bir çalışma oldu.

Sektörü sanayiye taşıyıp inşaat maliyetlerini düşürmemiz gerekiyor. Özellikle Afrika ülkelerinde milyonlarca konut ihtiyacı var. Ağaoğlu Şirketler Grubu olarak burada bazı çalışmalara başladık. Türk gayrimenkul sektörü dünyanın her yerinde rekabet edecek güce ve teknik altyapıya sahiptir.”

Kaynak: Akşam