Sektörün Uyguladığı Konut Kampanyasının Eylül Satışlarına Etkisi

19/10/2018

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının destekleri ile gerçekleşen konut sektörünün faiz indirim kampanyasının Eylül ayı konut satışlarına etkisi ne oldu?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı destekleri ile Emlak Konut'un öncülüğünde başlayan konut sektörünün %10 peşinat %10 indirim ve %0.98 konut kredisi faiz kampanyası Eylül ayının başından itibaren kampanyalı satışlara başlamıştı.

Konut kredisi faiz oranlarının yüksekliğinden ötürü bankasız ve kefilsiz şekilde konut firmaları tarafından uygulanan konut kampanyasının sektöre hareketlilik getirmesi bekleniyordu. Eylül ayı konut satış rakamlarında sektörün uyguladığı %0.98 konut kredisi ve indirim kampanyasının etkilerine bakalım.

Türkiye Geneli Sıfır Konut Satışları Düştü

Türkiye genelinde Eylül ayında sıfır konut satışları geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla %14 azalarak 60 219 oldu. Konut kampanyası kapsamında satışı gerçekleştirilen konutların tamamı sıfır konut olmasına rağmen Türkiye genelinde sıfır konut satışları geçtiğimiz senenin aynı ayına oranla düşüş gösterdi. Kampanya kapsamındaki projelerin büyük çoğunluğunun İstanbul ve büyük şehirlerde geçerli olduğu göz önünde bulundurulduğunda sonuçlar şaşırtmadı.

İstanbul'da Konut Satışları Geçen Senenin Altında Kaldı

Eylül ayı satış verilerinde sıfır konut satışlarda ilk sırayı alan şehir İstanbul oldu. İstanbul’da 2018 Ekim ayında 9 501 konut satıldı. İstanbul’da geçen senenin ekim ayında 12.690 adet konut satışı gerçekleşmişti. Konut kampanyasının en etkin olduğu ve kampanyalı projelerin büyük çoğunluğunun bulunduğu İstanbul’da konut satışları geçtiğimiz yılın ayını döneminin altında kalması beklenmedik bir sonuç oldu.

Türkiye geneli ağustos ayı sıfır konut satış rakamları 49 362 olmuştu. Kampanyanın uygulanmaya başladığı eylül ayında bu oran 60 219’a yükseldi.

Türkiye için kazanç vakti sloganlı konut kampanyası Eylül ayı konut satış rakamlarında yükseliş yönünde bir ivme katsada ekonomideki dalgalanmalar, vatandaşın yatırım yapma ve borçlanma konusunda yaşadığı tereddütlerle beklentinin altında kaldı.

Kaynak: KrediPazarı