Soma'da Hayatını Kaybedenlerin Ailelerine Faizsiz Konut Kredisi

23/05/2014

Bugünkü Bakanlar Kurulu’nda Soma'ya yapılacak yardımla ilgili paketin değerlendirlmesinin ardından hazırlanan yasa tasarısı TBMM’ye gönderilecek. Pakette şehit ailelerinden her aileye mahsus olmak üzere bir kişinin kamuda işe yerleştirilmesi, faizsiz konut kredisi verilemsi ve tazminat ödemesi yapılması yer alıyor.

Manisa Soma’da gerçekleşen maden faciasında hayatını yitiren 301 maden işçisi şehit sayılacak. Şehit ailelerinden her aileye mahsus olmak üzere bir kişi kamuda işe yerleştirikecek , faizsiz konut kredisi verilecek ve tazminat ödenecek. Bugünkü Bakanlar Kurulu’nda paketin değerlendirilmesinin ardından hazırlanan yasa tasarısı TBMM’ye gönderilecek.

Başbakan Tayyip Erdoğan, dün Meclis’teki grup toplantısının ardından ekonomi kurmaylarıyla bir araya geldi. Soma’daki maden faciasında hayatını kaybeden 301 madencinin ‘sivil şehit’ kabul edilmesi için hazırlanan paket ele alındı.

3 Bin kişiye Hak Doğabilir

Erdoğan başkanlığında bir araya gelen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve ekonomi bürokratları ‘sivil şehit’ kapsamı üzerinde uzun müzakereler yürüttü. Getirilen düzenlemenin ‘geneli’ kapsaması halinde Türkiye’de maden kazalarında geçmişte hayatını kaybeden 3 bin madenciye devlet ödeme yapmak zorunda kalacak. Ekonomi yönetiminin devlete ağır bir fatura getireceği gerekçesiyle buna karşı çıktığı bildirildi. Bu nedenle sivil şehitliğin Soma öncesindeki kazalarda ölenleri kapsamaması için süre belirtileceği öğrenildi. Son kararı Başbakan verecek.

Pakette Neler Var?

- Madenci yakınlarına aylık yaklaşık 1.000 lira “ölüm geliri” bağlanacak.
- En az 5 yıldır sigortalı olan ve 900 gün prim ödemesi bulunan işçilerin ailelerine, 20 yıl çalışmış kabul edilerek ölüm aylığı bağlanacak ve herkese bir defalığına 415 lira cenaze ödeneği verilecek.
- Uludere’de ölenlerde olduğu gibi bir defaya mahsus tazminat ödenecek. Tazminatın miktarı Bakanlar Kurulu’nda kesinleşecek.
- Şehit madencilerin eşi, çocukları veya kardeşlerinden birine kamuda iş imkanı sağlanacak.
- TOKİ tarafından, ev alabilmeleri için 79 bin liraya kadar faizsiz kredi verilecek.
- Ücretsiz seyahat kartı verilecek. Bu kartlar, hem şehir içinde hem de şehirlerarası ulaşımda kullanılabilecek.
- Elektrikte yüzde 40, suda yüzde 50 indirim sağlanacak.
- SGK’ca eğitimöğretim yardımı ödenecek. Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı’nca, şehit madencilerin çocuklarına burs ve ücretsiz eğitim imkanı sağlanacak.

Anayasa Mahkemesi Düzenlemeyi İptal Edebilir

Süre sınırı konulması halinde Anayasa Mahkemesi ‘eşitlik ilkesine aykırı’ gerekçesiyle düzenlemeyi iptal edebilir.

İşbaşı Yapmayan Madencilerin Ücreti Ne Olacak?

İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’na göre, işçiler ciddi ve yakın tehlikenin varlığı halinde iş güvenliği sağlanıncaya kadar işi bırakma hakkına sahip bulunuyor. Ancak bunun işverene yazılı olarak bildirilmesi ve prosedürün yerine getirilmesi gerekiyor. Bu durumda işveren, işçilerin ücretlerini ödemeye devam etmek zorunda.

Soma Holding 'İşbaşı' Mesajı Gönderdi

301 işçinin hayatını kaybetmesinin ardından, facianın yaşandığı maden ocağının yanı sıra bölgedeki diğer 2 maden ocağındaki çalışmalara da ara veren Soma Holding, işçilerin işbaşı yapmasını istedi. 2 maden ocağındaki çalışanlara SMS gönderen Soma Holding, “Kendini iyi hisseden ve gelebilecek durumda olanlar” ifadesini kullandı. Mesajın faciada yaralanan işçilere de gittiği öğrenildi.

Soma'da 3 Bin 200 Madenci İşbaşı Yapmayacak

Soma’da 301 kişinin hayatını kaybettiği maden kazasının ardından Soma Holding bölgedeki iki maden ocağında işbaşı yapılması için çalışanlara mesaj gönderirken, Maden İş Sendikası Ege Şube Temsilcisi Tamer Küçükgençay, iş güvenliği olmadığı gerekçesiyle 3.200 işçiye iş bıraktırdıklarını söyledi. Küçükgençay, Enerji ve Çalışma Bakanlığı denetim ekiplerini acilen denetim için bölgeye çağırdı.

Kaynak: Memuruz