Sorunlu Krediler Yıl Sonuna Kadar Yüzde 20’yi Aşacak

24/06/2020

S&P Global Ratings, Türkiye bankacılık sektöründeki sorunlu kredilerin, ekonomik daralma ve liradaki değer kaybının etkisiyle yıl sonuna kadar kadar %20'yi aşacağını tahmin etti.

Kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global Ratings Türkiye bankacılık sektöründeki sorunlu kredilerin önümüzdeki seneye kadar %20 seviyesini aşacağını tahmin etti. Sebep olarak ülkenin içerisinde bulunduğu ekonomik daralma ve liradaki değer kaybı gösterildi.

S&P sektörde takipteki alacak (NPL) oranının son verilere göre %4.6 ile görece düşük düzeyde olmasına rağmen Türkiye'deki bankaların, diğer gelişmekte olan ülkelere kıyasla yüksek şirket borçları gibi baskı yaratan unsurlar ile karşı karşıya olduğunu belirtti.

Kuruluştan dün akşam yapılan açıklamada, "Kredi Garanti Fonu (KGF) ve son dönemde kamu bankaları üzerinden hızla kredi verilmesine ek olarak dövizle borçlanma oranının çok yüksek olması gibi... spesifik nedenler riskleri artırıyor" denirken, döviz kredilerin toplam kredilere oranının %37'si seviyesine yakın olduğu ifade edildi.

S&P'den yapılan açıklamada "2021'e kadar NPL'lerin %11-12 seviyesine yükselmesini, Eylül 2019'da %10 düzeyinde olan sorunlu kredilerin (NPL ve yeniden yapılandırılan krediler) %20 seviyesini aşmasını bekliyoruz" ifadesi yer aldı.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, dün bankalara yeniden yapılandırmaları hızlandırmaları çağrısında bulunmuş ve "Tüm paydaşların kazandığı etkin ve hızlı çalışan model ortaya koyabilirseniz biz de devlet olarak bu yapıya tüm desteği sağlarız" demişti.

S&P ek olarak Türkiye'de kuvvetler ayrılığı ilkesinin zayıf durumda olduğunu ve bu nedenle TCMB ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) aldığı kararların kalitesi ve bağımsızlığına yönelik soru işaretleri oluştuğunu ifade etti.

Kuruluş Türkiye'nin bankacılık sektörünün Azerbaycan, Mısır, Kazakistan, Yunanistan, Bangladeş ve Arjantin ile aynı grupta değerlendirdiğini belirtti

Kaynak: Dünya