Takipteki Konut Kredileri Yüzde 3 Arttı

23/10/2015

Takipteki konut kredilerinde artış yüzde 3, taşıt kredilerinde bu oran eksi yüzde 7 oldu

BDDK'nin takipteki kredilerine ilişkin açıklamasını değerlendiren Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, piyasada kredi geri ödemelerinde ciddi sorunlar olduğunu belirtti. Halihazırda bu durumu yakından gözlemlediklerini ifade eden Başkan Çetin, “BDDK'nın açıkladığı veriler de piyasadaki sıkıntıyı gözler önüne seriyor. Sorun daha da derinleşmeden KOBİ'lere ve bireysel kredilere dönük önlemler ivedilikle ele alınmalı” dedi.

Takipteki Konut Kredileri Yüzde 3 Arttı

Sorunlar giderek arttığını belirten, ekonomide konut ve otomobil satışlarına bağlı olarak büyümenin devam etmesine ve vergi gelirindeki artışa rağmen, son aylarda kredi borçlarının ödenmesinde sorunların arttığı anlatan Çetin, “BDDK verilerine göre Ağustos sonu itibariyle takipteki krediler tutar olarak yıllık yüzde 27'lik artış var. Takipteki ihtiyaç kredileri yüzde 169, KOBİ kredileri yüzde 37,5 arttı. Takipteki konut kredilerinde artış yüzde 3 olup, taşıt kredilerinde bu oran eksi yüzde 7'dir, yani sorun görülmemektedir. Kredi kartlarındaki sınırlamalara rağmen takipteki kredi kartları yüzde19 artış göstermiştir” diye konuştu.

Acil Olarak Önlem Alınmalı

Başkan Çetin, takipteki kredilerin toplam nakdi kredilerine oranı halen yüzde 2.89 oranında olduğunu, henüz genel olarak ve bankacılık sektörü açısından ciddi bir sorun anlamına gelmediğini kaydetti. Başkan Çetin, “Bununla birlikte takipteki kredilerde, özellikle de takipteki KOBİ kredilerinde ve ihtiyaç kredilerinde hızlı artışın potansiyel bir soruna, ekonomik duruma, KOBİ'lerin finansman ve hanelerin geçim sorunlarına işaret etmesi bakımından önemlidir” diye konuştu. Son aylarda kredi faizlerindeki artışın önümüzdeki günlerde de devam etmesi durumunda sorunun büyüyeceğine işaret eden Çetin, “Bu nedenle seçim süreci ve seçim sonrası yeni Hükümet kurulması dönemi nedeniyle konu yakından izlenmeli, ihmal edilmemeli, KOBİ'lere ve bireysel kredilere dönük önlemler ivedilikle ele alınmalıdır” dedi.

Kaynak: Gazetebir