Ayda 300′e Yakın Mortgage Borçlusu Tamer Group'un Kapılarını Çalıyor

24/09/2011

Ayda 300′e yakın mortgage borçlusu Tamer Group'un kapılarını çalıyor

a55_06Tamer Group Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Tamer 2001 Krizini Fırsata Çevirdi

Genç işadamı yaptığı işi “icrada uzlaştırma” olarak tanımlıyor.

Tamer, icra ihalelerine girerek alım yaparken nasıl fark oluşturduklarını şöyle anlatıyor: “Borçluya malının satıldığını ve bizim almamızın iyi olup olmayacağını sordum. İkisi “hayır, alma”, biri “al zaten satılacak” dedi. Bu soruyu sormam vicdani bir durumdu. Zaman geçtikçe teknik olarak da iyi bir yöntem olduğunu gördüm. Çünkü uzlaştırma bu tür durumlarda oluyor. Borçlu ‘malımı al’ dese de, icra satışlarında değer kaybettiği bir gerçekti.”

Tamer, ayda 300′e yakın borçlunun kapılarını çaldığını söylüyor. Borçlu olana hizmet veren firmaya gelen müşteriler zamanla yanlarına on tane katarak getiriyor. Kemal Tamer, şirketler arasında değil vatandaş ya da firma ile bankalar arasında uzlaştırma rolü oynadıklarını anlatıyor. İcrada satıldığında vergi vb. giderlerden dolayı icralık olaylar hayli zarar ediyor. Mortgage borcunu ödeyemeyen vatandaşlar, Tamer’in portföyünün önemli bir bölümünü oluşturuyor.

Tamer, 2010 yılında 100 milyon dolarlık gayrimenkulü icradan kurtarmış. 2012′de 100 milyon dolarlık ciroyu 10 kat artırmayı hedeflediklerini anlatıyor. 2011 yılında altyapı çalışmalarına ağırlık veren şirket, diğer taraftan yeni şubeler açıyor. Tamer Group’un halen biri Bostancı, biri Bakırköy, diğeri Ankara olmak üzere 3 tane şubesi bulunuyor.

İzmir, Bursa, Kocaeli ve Antalya gibi icra davalarının çok olduğu on şehirde şube açılması planlanıyor. Tamer, “300 milyon dolarlık bir fon oluşturarak yatırım gücümüzü artırmak istiyoruz. Yatırım havuzunu büyütmeye başladık ve uluslararası fonlarla ve büyük finans şirketleriyle görüşmeler yapıyoruz.” diyor.

İcra satış süreci 11 milyar dolarlık pazara sahip. Bunların yüzde 80′i konut. Satış sürecine gelmemiş icradaki gayrimenkul dosyalarının toplam rakamı bunun iki katı. Toplamda 30 milyar dolarlık pazardan bahsetmek mümkün. Adalet Bakanlığı bu pazar için “Arabuluculuk Yasa Tasarısı” üzerinde çalışıyor. Bakanlığın kendileriyle temasa geçtiğini söyleyen Tamer, söz konusu çalışmayı desteklediklerini, uzlaştırma ile mahkemelerin iş yükünün azalacağını söylüyor.

Kaynak: Zaman