Tapu Harcı ve KDV İndirimleri Uzatıldı

02/01/2019

Konut alımlarında uygulanan tapu harcı ve KDV indirimleri Resmi Gazete’de yayımlanarak 3 ay süre ile uzatıldı. Konuta ek olarak KDV indirimleri otomobil, beyaz eşya ve mobilya sektöründe de devam ediyor.

Hatırlanacağı gibi mayıs ayında konutta uygulanmaya başlayan KDV ve tapu harcı indirimleri 31 Ekim’de diğer sektörleri de kapsayacak şekilde yıl sonuna kadar uzatılmıştı. 1 Ocak itibari ile ise otomotiv, mobilya, beyaz eşya ve konutta uygulanan indirimler 31 Mart tarihine kadar uzatıldı. Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararları, 1 Ocak'tan itibaren yürürlüğe girmek üzere Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı.

Konutta KDV ve Tapu Harcı İndirimine Devam

Buna göre, konut satışlarında KDV oranları 31 Mart 2019'a kadar %18 yerine %8 olarak uygulanacak. Tapu harçlarında %4'ten 3'e indirim bu tarihe kadar devam edecek.

Mart sonuna kadar 500 bin TL’lik bir konutun KDV oranı %18’den %8’e düştüğünde ödenecek tutar 90 bin TL iken indirimle 40 bin TL’ye düşüyor. Aynı konut için indirimden önce ödenen tapu harcı 20 bin TL iken kampanya ile beraber bu rakam 15 bin TL’ye düşüyor. Böylelikle kampanya kapsamında 500 bin TL'lik konut için 52 bin 500 TL vatandaşın cebinden daha az çıkıyor.

Beyaz Eşyada Sıfırlandı

Mobilya sektöründeki KDV oranı %18 yerine, %8 olacak. Beyaz eşyada uygulanan ÖTV oranları da sıfırlanmış olarak devam edecek.

Otomobilde ÖTV İndirimi

Otomotivlerde de 1600 cc altı motorlu araçlardaki ÖTV'de 15'er puanlık indirim devam edecek. Ticari araçlarda KDV oranları da %18 yerine %1 olarak devam edecek.

Kaynak: KrediPazarı