Tapu Harcı ve KDV İndirimlerinin Rekor Getirmesi Bekleniyor

29/11/2018

Mayıs ayında başlayan ve yıl sonuna kadar uzatılan gayrimenkulde tapu harcı ve KDV indirimleri konut sektörünü hareketlendirdi. Sektör temsilcileri yıl sonunda Cumhuriyet tarihinin satış rekorunu hedefliyor.

2018 yılı Mayıs ayında başlayıp yıl sonuna kadar uzatılan Tapu harcı ve KDV indirimleri emlak sektörünü hareketlendirdi. Vatandaşın gayrimenkul alımını kolaylaştıran kampanyalar sonrasında konut satışları rekor seviyeleri gördü.

Konut teslimlerinde uygulanan %18’lik KDV’nin 31 Ekim’e kadar %8’e tapu harcı oranının ise %4’ten %3’e indirilmesine karar verilmişti. Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile indirimler yıl sonuna kadar devam edeceği açıklandı.

52 Bin TL’lik Avantaj

KDV ve tapu harcı indirimi konut alacak kişilere birçok fırsat sunuyor. 500 bin TL’lik bir konutun %18 ile satıldığı düşünüldüğünde vatandaşın indirim öncesi konuta ödeyeceği KDV 90 bin TL iken indirimle 40 bin TL’ye düşüyor.

Aynı konut için indirimden önce ödenen tapu harcı 20 bin TL iken kampanya ile beraber bu rakam 15 bin TL’ye düşüyor. Tapu harçlarını yarı yarıya alıcı ve satıcı ödüyor. Alıcı, 500 bin TL’lik bir evde toplamda 52 bin 500 TL avantaja sahip oluyor.

Rekor Satış Bekleniyor

KDV ve tapu harcı indirimleri ile konut firmalarının sunduğu kampanyalar konut pazarına hareketlilik kattı. Ekim ayında 146 bin 536 kişi konut sahibi oldu. Tüm zamanların en yüksek aylık konut satışı da bu ay içerisinde gerçekleşmiş oldu. 2018’in ilk 10 ayında ise 1 milyon 148 bin 927 konut yeni sahiplerini buldu. Geçen yıl 1 milyon 409 bin 314 konut satışı ile Cumhuriyet tarihinin rekorunun kırıldığını belirten sektör temsilcileri 2018’i de rekor ile kapatmayı tahmin ediyor. Sektör temsilcileri konut pazarında yaşanan hareketliliğin devam etmesi için konut kredi faiz oranlarının makul seviyelere inmesi, KDV konusunda da kamunun kalıcı hale gelmesini talep ediyor.

Kaynak: Gündem Kulis