Taranzon'da Kullanılan Krediler Yüzde 24 Oranında Arttı

07/07/2014

Trabzon'da geçen yıl 5 milyar 512 milyon TL olan kredi hacmi,bu yıl 6 milyar 688 milyon TL'ye kadar yükseldi.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu, bankalardan alınan resmi rakamlara göre Trabzon’un mevduat ve kredi oranlarına ilişkin son bilgileri paylaştı. Hacısalihoğlu , 2013-2014 yılında  mevduatın 4 milyar 100 bin liradan 4 milyar 800 bin liraya yükseldiğini ve yüzde 17’lik bir artış yaşandığını dile getirdi.

Kullanılan Krediler Yüzde 24 Oranında Arttı

Kredi konusundaki artışın mevduata göre biraz daha fazla olduğuna işaret eden Hacısalihoğlu, “Kredi kullanımında yüzde 24 bir artış oldu. Geçen yıl aynı dönemde 5 milyar 512 milyondan bu yıl 6 milyar 688 milyon liraya kadar yükseldi. Ticari kredilerde yüzde 29’luk, tüketici kredilerinde 22, konut kredileri ise yüzde 19, kredi kartlarında yüzde 4, taşıt kredilerinde de yüzde 4 bir artış oldu.

Takibe Uğrayan Krediler de Arttı

Kredilerin takiplerinde de artış yaşandığına vurgu yapan Başkan Hacısalihoğlu, “Özellikle ticari kredilerdeki takiplerdeki artış yüzde 30’larda. Bunun yanında takipteki kredilerin genel kredilere oranı da yüzde 3 civarında” ifadelerini kullandı.

İşsizlik Oranında Azalma Var

Başkan Hacısalihoğlu, son günlerde Trabzon’daki işsizlik rakamlarına ilişkin basında çıkan haberleri hatırlatarak, “Biz işsizlik oranından ziyade Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapılan kayıtlardan bunu takip etmenin daha yararlı olduğunu söyleyebiliriz. Biz de aktif çalışanlardan daha çok takip ediyoruz. Geçen yıl 105 bin 419 olan aktif çalışan bu yıl 112 bine çıktı yani yüzde aktif çalışanda yüzde 6’lık bir artış var. Yani işsizlikte bir azalma olduğunu söyleyebiliriz. Bu rakamlar Sosyal Güvenlik Kurumu’nun rakamları. Ancak piyasada istihdam oranlarındaki rakamlar Trabzon için biraz yükselme oldu. Bu Türkiye genelinde de böyle. Sektöre göre hepimiz yetişmiş eleman arıyoruz ancak bulamıyoruz, bu sıkıntı aşırı bir şekilde devam ediyor” şeklinde konuştu.

Kaynak: Haber 61