Tarihi Rekor Kıran Gram Altın Fiyatları Ne Kadar Oldu?

07/04/2020

Coronavirüs salgınının oluşturduğu baskı ile yükselen ons fiyatlarının ardından dün gram altın yurt içinde 364 TL’ yi aştıktan sonra son saatlerde 360 TL seviyelerinde seyrediyor.

Coronavirus salgınının ekonomi üzerindeki baskıyı azaltması için hem merkez bankaları hem de hükümetler piyasalara destek sağlamaya devam ediyor. ABD tarafında fed’in adımlarının ardından hükümet de, 2 trilyonluk teşvik paketine ek olarak 1 trilyonluk yeni paket hazırlığında.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, yerel yönetimlerin destekleneceği yeni bir teşvik paketi üzerinde çalışıldığını ve bu rakamın 1 trilyon dolar ve üzerinde olabileceğini belirtti. ABD’de işsizlik oranındaki artış ve istihdamdaki azalma ile gelir kaybı yükseldi ve virüs nedeniyle bu ay sonuna kadar üretimdeki aksama da devam edeceği için kayıpların telafisi konusunda desteklerin de artması yönünde görüşler var. ABD Başkanı Trump, özellikle şirketlerin zarar etmemesi için çabalayacaklarını belirtmişti, ancak sağlık sektörüne de önemli destek gerektiği eleştirileri giderek artıyor. Zira ABD vaka sayısında ve can kaybında oldukça yüksek rakamlara sahip.

Diğer ülkelerden de destekler gelmeye devam ediyor, Japonya ve İtalya ek paketler açıkladı. Çin tarafında ise döviz rezervlerinde büyük düşüş yaşandı. Mart ayı sonu itibariyle rezervler 3 trilyon 600 milyar dolara geriledi.

Son gelişmeler ve teşvik açıklamaları dün altın fiyatlarını yükseltti. Tepki olarak yükselişini 1,675$ seviyesine çıkaran altın, bugün 1,650$ yakınında işlem görüyor. Altın fiyatlarındaki artış yurt içinde de rekor tazelenmesine neden oldu.

Onsun dün %3 prim yapması ile gram altın da %4 yükselerek 364 TL’yi aştı. Bu tarihi seviyenin görülmesinin ardından fiyatlar bugün 355 TL-360 TL aralığında işlem görüyor.

USD/TRY kurunun 5,70’li seviyeleri koruması ve ons fiyatının da son yükseliş ardından sınırlı geri çekilme yaşamasıyla yurt içinde de altın fiyatları en yüksek seviyeleri koruyor. Gram altında 365 TL ve üzeri yeni rekor seviyeler olurken dolar kurunda ise 6,80 en yakın direnç olarak izleniyor. Mart ayında yüksek oynaklık gösteren ons ise son iki hafta içinde 1,580$ desteğini koruyor ve 1,660$ üzeri hareket gramda da yükselişi hızlandırabilir.

Kaynak: İnvesting