Taşıt Kredisinde Düşük Faiz Satışları Arttırdı

22/06/2020

Taşıt kredisi faiz oranlarının %0.49’a kadar gerilemesi coronaviruse rağmen araç satışlarını hızlandırıyor. Haziran ayında araç satışlarının %17 büyümesi bekleniyor.

Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği Başkanı Murat Şahsuvaroğlu, yurtiçi araç pazarının taşıt kredi faizlerindeki düşük seyirden destek bularak Haziran ayında %17'den fazla büyüyeceğini tahmin ettiklerini söyledi.

Şahsuvaroğlu, dünkü açıklamasında taşıt kredisi faizlerinin aylık %0.49'a, yani yıllık %7.2'ye kadar indiğine dikkat çekerek, "Geçmiş aylarda pandemi nedeniyle durmaya yakın olan satışlar nihayet mayıs ayıyla birlikte harekete geçti ve şu anda haziran ayında otomotiv satışları geçen seneki haziranın üstünde kapanacak gibi bir performans gösteriyor" dedi.

OYDER'in tahminlerine göre geçen yıl Haziran'da 42,688 adet olan otomobil ve hafif ticari araç satışının bu yıl en az 50,000 adet olacağı tahmin ediliyor. Bu da en az %17 artışa işaret ediyor.

Türkiye araç pazarı geçen yıl 480,000 adet ile 2003'ten bu yana en dip seviyeyi gördü. Düşen faizlerle birlikte geçen yılın son aylarında toparlanmaya başlayan satışlar 2020'nin bir toparlanma yılı olarak geçeceğini düşündürdü. Ancak satışlar coronavirus krizi nedeniyle Nisan'da %14.6, Mayıs'ta %2.4 ile yine daraldı.

Şahsuvaroğlu coronavirus salgını sırasında duran fabrikaların önce kendi yerel pazarlarına araç üreteceğine dikkat çekerek birkaç ay süreyle ithal araçların bulunurluğuyla ilgili "sıkıntı" olacağını ifade etti.

OYDER'in verdiği bilgiye göre tüketicinin istediği donanım seviyesine göre ithal araçlarda bekleme süresi 2-3 ayı bulabiliyor. Yurtiçinde üretilen araçlar için böyle bir sorun bulunmuyor.

Şahsuvaroğlu ÖTV oranlarında bir indirim olacağı söylentisinin doğru olmadığını ifade etti.

Kaynak: Reuters