TBB Risk Merkezi Bireysel Kredi ve Kredi Kartlarına İlişkin Ocak Ayı Raporunu Açıkladı

12/03/2018

Verilere göre 82 bin 600 kredi kartı borçlusu ve 89 bin 200 bireysel kredi borçlusu yasal takibe uğradı

Yılın ilk ayında, bireysel kredi kartı borcu dolayısıyla 82 bin 600 kişi yasal takibe alındı. Geçen yılın Ocak ayındaki rakamlara bakıldığında 96 bin olan takipteki kişi sayısında % 14 oranında bir düşüş yaşandığı görüldü.

Bireysel kredi borcundan dolayı yasal takibe alınan kişi sayısı ise aynı dönemde % 20 oranında artarak 89 bin 200 kişi oldu.

TBB Risk Merkezi verilerine göre kredi kartı borcu nedeniyle yasal takibe girenlerin sayısı düştü, bireysel kredi borcu dolayısıyla yasal takibe girenlerin sayısı ise arttı. Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu bunun nedenini; kredi kartı borçlarının, kredi çekilerek ödenmesi olduğunu belirtildi.

'Borçlar ödenemez noktaya gelince vatandaşlar borcunu yapılandırıyor. Kredi haline gelen borçlar da ödenemeyince tüketici kredilerinde takibe düşen borçlu sayısının arttığı gözlemleniyor. Temel sebep insanımız borçlanarak bütçelerini döndürmeye çalışıyorlar.’ Beklentimiz bu borçlar için bir yapılandırma imkanı getirilmesi. Mutlaka varlık yönetim şirketlerine devretmeden önce gerçek borçluya ulaşıp varlık yönetim şirketine hedeflediği orandan teklif etmesi sağlanmalı ve borçların sadece ana paralarına borç tarihinden itibaren yasal faiz eklenerek taksitle ödenmesine imkan getirilmesi gerekiyor’ olarak belirtti.

Kaynak: Kanal B