TCMB Faiz Kararları Sonrası Konut Kredisi Faiz Oranları Nasıl Etkilenecek?

13/12/2018

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Faizlerini açıkladı. Değişikliğe gidilmeyen politika faizlerinden sonra konut kredisi faiz oranları nasıl etkileyecek?

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu bugün yaptığı açıklama ile Para Politikası Faizlerinin değişmediğini duyurdu. Merkez Bankası'nın Eylül ayında gerçekleştirdiği toplantısında politika faizi yaz aylarında yaşanan kur krizinin etkisi ile %17.75'ten %24'e yükseltilmişti. Faiz oranları Aralık ayı toplantısında da değişmeyerek %24 oranında kalmaya devam etti.

Merkez Bankası’nın faiz artışına gittiği 13 Eylül öncesinde bankaların konut kredisi faiz oranları ortalaması %2.47 seviyesindeyken artışla beraber bir hafta içerisinde %2.65 seviyesine ulaşmıştı. Bugün açıklanan merkezin politika faiz kararı konut kredisi faiz oranlarını nasıl etkileyecek?

Merkez Bankasının beklendiği gibi politika faizlerinde artışa gitmemesi konut kredisi faiz oranlarında olası bir artışın yakın zamanda meydana gelmeyeceği anlamına geliyor. Politika faizlerinin sabit kalması konut kredisi faiz oranlarının seyriin ilerleyen günlerde netleşeceği anlamına geliyor. Merkez Bankası’nın faiz indirimi yapmaması konut kredisi faiz oranlarında ciddi bir indirim olmayacağına sinyal verirken kurda yaşanan gelişmelere bağlı olarak Aralık ayı içerisinde konut kredisi faiz oranlarının küçük miktarlarda düşüş göstermeye devam edeceği tahmin ediliyor.

Kaynak: KrediPazarı