TCMB Haziran Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporunu Açıkladı

04/07/2019

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan (TCMB) Haziran ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu’nu açıkladı. Raporda enflasyonda yaşanan düşüşün gıda fiyatlarındaki gerilemeye bağlı olduğu bildirildi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan (TCMB) yapılan Haziran ayı fiyat gelişmelerine ilişkin açıklama şu şekilde;

Haziran ayında tüketici fiyatları %0,03 oranında artmış ve yıllık enflasyon 2,99 puan azalarak %15,72’ye gerilemiştir. Çekirdek enflasyon göstergesi B endeksinin yıllık değişim oranı ise 0,62 puan düşüşle %16,28 olarak gerçekleşmiştir. Tüketici enflasyonundaki yavaşlamanın ana belirleyicisi sebze ürünlerindeki görünüme bağlı olarak düşen işlenmemiş gıda fiyatları olmuştur. Enerji fiyatları gerileyerek tüketici enflasyonunu olumlu yönde etkilemiştir. Bir önceki yıldaki yüksek bazın yanı sıra iç talep koşullarındaki zayıf seyir çekirdek enflasyon göstergelerinin yıllık enflasyonundaki yavaşlamayı desteklemiştir. Bununla birlikte, temel mal ana eğilimindeki ılımlı seyre karşın, hizmet grubu ana eğiliminde canlı turizm talebi kaynaklı olarak bir miktar yükseliş izlenmiştir.

Gıda ve alkolsüz içecekler yıllık enflasyonu Haziran ayında 9,24 puan azalarak %19,20 olmuştur. Bu gelişmede sebze fiyatlarına bağlı olarak %15,31’e gerileyen işlenmemiş gıda enflasyonu ana belirleyici olurken, işlenmiş gıda grubu yıllık enflasyonu yükselişini sürdürmüştür. Bu dönemde taze meyve-sebze grubunda yıllık enflasyon baz etkilerinin yanı sıra sebze fiyatlarının mevsimsel ortalamalarının üstünde düşüş göstermesiyle birlikte %11,48’e gerilemiştir.

Yurt İçi Fiyat Endeksi

Yurt içi üretici fiyatları Haziran ayında %0,09 oranında yükselirken, yıllık enflasyon 3,67 puan düşüşle %25,04’e gerilemiştir. Aylık artışın ılımlı gerçekleşmesinde, döviz kuru ve petrol fiyatlarındaki gelişmeler belirleyici olmuştur. Bu dönemde, petrol ve ana metal hariç imalat sanayi fiyatlarının mevsimsellikten arındırılmış ana eğilimi bir miktar gerilemekle birlikte yüksek seviyesini korumuştur.

Kaynak: KrediPazarı