TCMB Nisan Ayı Fiyat Gelişmelerini Açıkladı

06/05/2019

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Nisan 2019 Fiyat Gelişmeleri raporunu açıkladı. Raporda enflasyonun yıllık bazda gerilediği fakat halen yüksek seviyelerde olduğu vurgusu yapıldı.

Merkez Bankası Nisan ayı Fiyat Gelişmeleri Raporunda yer alan açıklamalardan öne çıkanlar şu şekilde;

Nisan ayında tüketici fiyatları %1,69 oranında artmış ve yıllık enflasyon 0,21 puan azalarak %19,50 olmuştur. Çekirdek enflasyon göstergelerinin yıllık enflasyonundaki yavaşlama temel mal grubu kaynaklı olarak devam etmiş, hizmet enflasyonu görece yatay seyrini sürdürmüştür. Çekirdek göstergelerin ana eğilimi ise düşük seviyelerini korumuştur. Bu dönemde, enerji grubunda fiyatlar aylık bazda artsa da yıllık enflasyon baz etkileriyle gerilemiştir.

Gıda yıllık enflasyonu işlenmemiş gıda fiyatları öncülüğünde yükselişini sürdürmüştür. Gıda ve alkolsüz içecekler yıllık enflasyonu Nisan ayında 2,09 puan artarak %31,86 olmuştur. Bu yükselişte, yıllık enflasyonu %45,69’a ulaşan işlenmemiş gıda grubu belirleyici olmuştur. Özellikle, taze meyve-sebze grubunda yıllık enflasyonun %73,66’ya ulaşması dikkat çekmiştir. Bu dönemde, patates (%23,17) ve beyaz et fiyatları (%10,84) yüksek oranda artarken, kırmızı et fiyatlarında Mart ayında görülen artış eğilimi önemli ölçüde hızlanmıştır.

İşlenmiş gıda grubunda fiyatlar Nisan ayında %0,97 oranında artmış; grup yıllık enflasyonu 0,47 puan yükselişle %19,16 olmuştur. Bu grupta ekmek-tahıllar başta olmak üzere alt gruplar genelinde fiyat artışları izlenmiştir. Bu gelişmelerle, taze meyve-sebze dışı gıda yıllık enflasyonu %23,26 seviyesine yükselmiştir.

Yurt içi üretici fiyatları Nisan ayında %2,98 oranında artmış, yıllık enflasyon 0,48 puan yükselerek %30,12 olmuştur. Bu artışta, döviz kuru gelişmeleri ile petrol fiyatlarındaki artışın etkisi hissedilmiştir. Bu dönemde, petrol ve ana metal hariç imalat sanayi fiyatlarının mevsimsellikten arındırılmış ana eğilimi yükselmiştir.

Kaynak: KrediPazarı