TCMB Ocak Ayı Fiyat Gelişmelerini Açıkladı

05/02/2019

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Ocak Ayı Fiyat Gelişmeleri raporu yayınlandı. Raporda enflasyonun yükselmesinde gıda fiyatlarının etkili olduğu belirtildi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Ocak Ayı Fiyat Gelişmeleri raporu özeti şu şekilde;

Ocak ayında tüketici fiyatları %1,06 oranında artmış ve yıllık enflasyon 0,05 puan yükselerek %20,35 olmuştur. Enerji grubunda elektrik, doğalgaz ve su fiyatlarındaki indirimin yansımaları izlenirken, gıda grubunda taze meyve ve sebze fiyatlarındaki güçlü artışa bağlı olarak yıllık enflasyon yükselmiştir. Hizmet enflasyonunda alt gruplar genelinde gözlenen artışa rağmen temel mal fiyatlarının ılımlı seyrine bağlı olarak çekirdek göstergelerin yıllık enflasyonu ve ana eğilimi gerilemiştir.

Gıda ve alkolsüz içecekler yıllık enflasyonu Ocak ayında 5,86 puan artarak %30,97 olmuştur. Bu gelişmede, temelde taze meyve ve sebze grubundaki sert artışa bağlı olarak yükselen işlenmemiş gıda fiyatları belirleyici olurken, yıllık enflasyon işlenmiş gıda grubunda gerilemiştir. İşlenmemiş gıda yıllık enflasyonu bu dönemde 13,45 puan artışla %40,54’e ulaşmıştır. Bu gelişmede, olumsuz hava koşullarına bağlı olarak sebze (%42,57) ve patates (%17,98) fiyatlarındaki artışlar öne çıkmıştır. İşlenmiş gıda grubunda ise fiyatlar %0,88 oranında artarken grup yıllık enflasyonu %22,15’e gerilemiştir. Bu grupta ekmek ve tahıllar ile konserve ürünleri fiyatlarındaki artışlar öne çıkmıştır. Bu gelişmelerle, taze meyve-sebze dışı gıda yıllık enflasyonu Ocak ayında yataya yakın seyrederek %23,96 olmuştur.

Kaynak: KrediPazarı