TCMB Politika Faizlerinde İndirim Bekleniyor mu?

11/06/2019

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yarın Para Politikası Kurulu Toplantısı ile Haziran ayı politika faizlerini belirleyecek. Konut kredisi faizleri üzerinde önemli etkisi olan faiz kararı için beklentiler nasıl?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yarın Haziran ayı Para Politikası Faizleri kararını bildirecek. Ekonomistler ve analistlerden farklı yorumlar geliyor. Genel olarak politika faizinin sabit kalması tahmin edilse de indirim beklentisi de mevcut.

AA Finans'ın TCMB’nin 12 Haziran Çarşamba günü gerçekleştireceği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına ilişkin anketine katılan ekonomistlerden büyük çoğunluk faizlerde değişiklik beklemiyor.

Buna göre, 16 ekonomist, politika faizinde (bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı) herhangi bir değişiklik beklemezken, 4 ekonomist indirim olacağını tahmin ediyor. Ekonomistlerin 2'si 100 baz puan, bir tanesi 75 baz puan, bir tanesi de 50 baz puanlık indirim olacağını öngörüyor.

Reuters'ın toplam 16 kurumun katılımı ile gerçekleştirdiği ankette ise 14 katılımcı politika faizinin %24 seviyesinde sabit tutulmasını beklerken, bir kurum politika faizinde 50 baz puan, bir katılımcı ise 75 baz puanlık indirim bekliyor. Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizini %24 seviyesinde sabit tutması beklenirken, yılın kalanında indirim beklentileri 250 baz civarında bulunuyor.

Merkez Bankası’nın yarın açıklayacağı karar piyasaları ve bankaların kredi faiz oranlarını direkt olarak etkileyecek. TCMB’nın politika faizlerinde indirim uygulaması halinde repo faizlerinin düşmesi karşısında bankaların fona ulaşım maliyetleri düşerek konut kredisi faiz oranlarında indirim yapabileceği tahmin ediliyor.

Kaynak: KrediPazarı