TCMB Repo İhalelerine Ara Verdi

09/05/2019

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) TL de yaşanan değer kayıpları ardından ana fonlama aracı olan 1 hafta vadeli repo ihalelerine bir süreliğine ara verdiğini açıkladı. Merkez Bankası kararı konut kredisi faizlerini nasıl etkileyecek?

TCMB internet sitesinden yaptığı açıklamada, "Finansal piyasalarda yaşanan gelişmeler dikkate alınarak, 1 hafta vadeli repo ihalelerine bir süreliğine ara verilmesi kararlaştırılmıştır" dedi. Bankacılar TCMB'nin kararı ardından ortalama fonlama maliyetinin kademeli olarak %25.5'e yükseleceğini belirttiler.

Reuters'a bilgi veren üst düzey bir bankacı, "TCMB'nin kararı ardından gecelik faizler bugün, ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin ise beş iş günü içinde kademeli olarak her gün yükselerek %25.50'ye gelmesini bekliyoruz" dedi.

TCMB açıklaması öncesi 6.2420 civarında işlem gören dolar/TL açıklama ile birlikte 6.21'in altını test etti.

TCMB’nin fonlama maliyetlerinin artması bankaların likiditeye ulaşmasını güçleştirerek kredisi faiz oranlarında artışa neden olabileceği tahmin ediliyor. Merkez Bankası’nın en son Mart ayında 1 hafta vadeli repo ihalelerine ara vermesi konut kredisi faiz oranlarının hızla yükselmesine neden olmuştu.

Kaynak: KrediPazarı