Terör Kadar Önceliğimiz Kentsel Dönüşüm

28/03/2019

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Biz bu dönüşümü vatandaşlarımızla el birliği içinde kararlı bir şekilde yönetmek zorundayız. Bizim terör kadar önceliğimiz kentsel dönüşüm." dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, tüm Türkiye'de yenilenmesi gereken 6,7 milyon konutun olduğunu söyleyerek acil ve öncelikli olarak 1,5 milyon konutun olduğuna işaret etti. Kurum, konuşmasına şöyle devam etti:

"Biz Cumhurbaşkanlığı talimatı çerçevesinde 81 il valiliğimize bir genelge yayınlayarak bu genelge kapsamında acil ve öncelikli alanlardan başlamak üzere kentsel dönüşüm yapmak istiyoruz. Her yıl 300 bin konut yapacağız. Önümüzdeki 5 yıllık süreçte 1,5 milyon konutun dönüşümünü yapmış olacağız. Bugüne kadar Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ile 840 bin konut ürettik. Bu konutların %85 ve %90'ı sosyal konut niteliğinde ve bunlar depreme dayanıklı konutlar. Yine Bakanlığımız Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğümüz başkanlığında 580 bin konutun dönüşümünü başlattık. Bu dönüşüm alanlarında da 10,5 milyar lira da kira ve konut kredisi faiz desteği verdik. Bundan sonraki süreçte de her yıl yapacağımız 300 bin konutun yaklaşık %10-15'ini de TOKİ eliyle yapacağız. Kalanı da yerel yönetimlerimizle yapmak suretiyle ki İller Bankası ile de %50'ye kadar faiz ve hibe destekli konut kredisi vereceğiz."

Kurum, vatandaşların mağdur olmayacağı bir planlama yaptıklarını vurgulayarak, "Bu kentsel dönüşüm sürecinde vatandaşlarımız mağdur olmayacağı, vatandaşlarımızla el birliği içinde onların rızası çerçevesinde kentsel dönüşüm sürecini yönetmek istiyoruz. Vatandaşlarımızın o acil ve öncelikli alanlarının dönüşümünü yapmak suretiyle dönüştürüp kendilerini sosyal imkanları, altyapısı hazır konutlarını yapıp teslim etmek istiyoruz.’’ ifadelerini aktardı.

Kaynak: AA