THBB Haziran Endeksleri

17/07/2018

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), her ay merakla beklenen inşaat ve bununla bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durumu ortaya koyan "Hazır Beton Endeksi" 2018 Haziran Ayı Raporu'nu açıkladı.

Açıklanan Hazır Beton Endeksi Raporuna göre Faaliyet ve Beklenti Endeksleri, bir önceki aya göre düşüş gösterirken, güven endeksinde yükseliş görüldü. Güven Endeksi sektörün, seçim sonrası yeni sistemin inşaat sektörü özelinde uygulamaya koyacağı karar ve tedbirler neticesinde yeniden bir canlılık yaşanacağına olan inancı ile yükselişe geçti.

Faaliyet Endeksi Düşüşte

Hazır Beton Faaliyet Endeksi haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %1,7'lik düşüş gösterdi. Ankete katılan firmaların yalnızca %25'i haziran ayında satışlarının arttığını belirtti. Alınan kayıtlı siparişlerde olumsuz bir gelişme olmadığını söyleyenlerin oranı %29 olarak gerçekleşti.

Güven Endeksinde Düşüş Az

Hazır Beton Güven Endeksi haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %0,6'lık oldukça sınırlı bir düşüş gösterdi. Ankete katılanların firmaların %71'i istihdamda olumsuz bir değişim olmayacağını belirtmiştir.

Beklenti Önceki Yılın Altında

İnşaat sektöründe önümüzdeki dönemde yaşanması muhtemel gelişmeleri göstermesi açısından önemli olan Hazır Beton Beklenti Endeksi'nin haziran ayı değeri bir önceki yılın aynı ayının %2,2 altında kaldı. Önümüzdeki üç ayda satışlarında olumsuz bir gelişme beklemeyenlerin oranı %53 olarak gerçekleşti.

Kaynak: kredidünyası