Ticaret Anlaşması ve Politika Faizleri Beklenirken Piyasalar Ne Durumda?

15/01/2020

Yarın gerçekleşecek Merkez Bankası Para Politikası Kurulu ve bugün imzalanması beklenen ABD-Çin birinci ticaret anlaşması öncesinde piyasalar ne durumda? Dolar kuru kararlardan nasıl etkilenecek?

ABD ve Çin arasında Ekim ayında yeniden başlayan üst düzeydeki müzakerelerin bugün ön anlaşmaya bağlanması bekleniyor. Mart 2017 itibariyle devreye alınan ek yaptırımlardan feragat edilip edilmeyeceği ise muamma ve yaptırımların sürmesi durumunda istenen uzlaşının sağlanma olasılığı da ertelenmiş olacak, bu nedenle son gün fiyatlamalarda altın, yen ve frank yükselirken dolar ise majör paralar karşısında düşüş yaşıyor.

Gelişen ülke paralarının sınırlı değer kaybı yaşadığı bugün USD/TRY kuru 5,90 seviyesi yakınında işlem görüyor. Geçen hafta 5,9850’den düşüşe geçen kur, hafta başında 5,8530’a geriledi. Dün itibariyle 5,90 seviyesini test eden kur, bugün de bu seviyeyi test etmesinin ardından 5,88 üzerinde yatay seyir izliyor.

Yarın gerçekleşecek Para Politikası Kurulu toplantısı ise yurt içinde önemle takip edilecek başlıklar arasında. Temmuz ayı itibariyle faiz indirimine başlayan ve toplamda 1200 bp faiz indiren TCMB’nin bu ayki toplantıda sınırlı bir faiz indirimine gitmesi beklenirken ortalama oran ise 100 bp seviyesinde. Merkezin enflasyonu da göze alarak sınırlı oranda faiz indirmesi ya da bu ayı pas geçmesi durumunda TL’nin küresel fiyatlamaya uyumlu hareket etmesi beklenirken, yüksek orandaki faiz indiriminin enflasyonu da tetikleyeceği kaygısı TL satışlarına neden olabilir. Kurda 5,94 en yakın direnç olarak izlenirken geri çekilmelerde ise 5,85 izleniyor.

Kaynak: İnvesting