Ticari Kredilerde Düşük Faizli Yeniden Yapılandırma

11/02/2020

Yıldız Holding ve Doğuş Holding, 2018 yılında bankalarla yaptıkları sendikasyon anlaşması kapsamında, ülkedeki şartların değişmesinden dolayı bankalarla faiz indirimini konuştuklarını açıkladı. Her iki şirket de düşük faizler üzerinden yeniden yapılandırmaya yakın olduğunu duyurdu.

Merkez Bankası'ndan art arda gelen faiz indirimleri sonrası kredi faizlerinde de düşüş yaşanıyor. 2019'un ikinci yarısından sonra netleşen ticari kredi faizlerindeki gerileme sonrası bankalarla borçlarını yapılandırmak üzere sendikasyon anlaşması yapan şirketler de harekete geçti. Sendikasyon kredisi faizlerini yenilemek ve daha düşük faiz oranından borçlanmak isteyen şirketler arasında Yıldız Holding ve Doğuş Holding de yer alıyor.

Konuyla ilgili Reuters'in sorularını yanıtlayan Yıldız Holding, "Nisan 2018'de bankalarla Yapı Kredi liderliğinde yaptığımız sendikasyon anlaşması kapsamında, ülkemizdeki şartların değişmesinden dolayı bankalarla faiz indirimini konuşuyoruz ve bankalardan olumlu yaklaşım görüyoruz" açıklamasını yaptı.

Yıldız Holding açıklamasında varlık satışlarında da herhangi bir sorun olmadığı belirtilerek, "Kamuoyuyla paylaşılmış çok başarılı satışlarımız oldu. Yeni satışlar için alıcıların ilgisi var ve görüşmelerimizde süreç ilerliyor. Yabancı sermayeyi, yani yurtdışı direkt yatırımı (FDI) Türkiye'ye gelmeye teşvik ediyoruz" ifadeleri yer aldı.

Doğuş Holding de Yapılandırmaya Yakın

Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hüsnü Akhan, grubun 12 banka ile geçen sene tamamladığı 2.3 milyar euro tutarındaki kredi yapılandırmasında, faizin mevcut piyasa koşullarına uygun güncellenmesi için yeniden bankalarla görüştüklerini söyledi.

Reuters'ın konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Akhan, "Bankalara talebimizi ilettik, yazılı sözlü görüştük bankaların bu konudaki yaklaşımı oldukça olumlu, sanıyorum çok kısa zamanda görüşmelerimizi sonuçlandıracağız" dedi.

Akhan, "Buna yeniden yapılandırma demeyelim, yapılandırma içindeki bir öge. Geçen yılki piyasa koşullarında belirlenen faizlerin bugünkü piyasa koşullarına uyarlanması ve ona uygun hale getirilmesi" dedi ve ekledi:

"Doğuş Grubu olarak geçen yıl 31 Mayıs itibarıyla 12 banka ile imzaladığımız yapılandırma veya bizim deyimimizle refinansman sözleşmemizde takvimlenmiş ödeme planına uygun hareket ediyoruz. Ödemelerimiz için o dönemki piyasa faizlerine paralel bir faizlendirme yapılmış idi haliyle. Biz şimdi düşen faiz ortamında tamamıyle mevcut piyasa faiz koşullarına uygun, ona paralel bir faizlendirme için bankalarımızla görüşüyoruz."

Bankaların bu konudaki yaklaşımlarının oldukça olumlu olduğunu ifade eden Akhan, "Bankalara talebimizi ilettik, kendileriyle yazılı sözlü görüştük. Birkaç gün içinde sonuçlandıracağımızı bekliyoruz" dedi.

Kaynak: Dünya