Ticari Kredilerde Yükseliş Devam Ediyor

12/03/2018

Faizlerin yüksekliği ile ilgili eleştiriler gelmeye devam ederken, artış ivmesinin de sürdüğü izlendi

Merkez Bankası'nın verilerine göre ticari kredi faiz oranları yine yükselişe geçti. 2 Mart haftası itibariyle bankalarca uygulanan ortalama ticari kredi faizi % 18,12 olarak kaydedildi.. Böylelikle Mart 2009' dan bu yana ticari kredi faizleri en yüksek seviye ulaştı.

Ticari kredi faizleri Şubat ayının ortalarında % 17'nin altına kadar geriledi. Fakat takip eden iki haftada faizler 9 yılın en yüksek seviyelerine yükseldi.Döviz üzerinden açılan ticari kredilerin faizlerinde de yukarı yönlü bir ivme izlendi.. 2 Mart haftası itibariyle dolar üzerinden açılan ticari kredilerin faizi % 5,74 oldu. Euro üzerinden açılan ticari kredi faizlerinde ise faiz % 3,85 olarak kaydedildi.

Ticari kredilerde görülen bu ivme dikkat çekerken, diğer ana kredilerde açılma görülüyor. Şubat ayının ortasında % 14,80 ile yaklaşık 9 yılın zirvesini gören konut kredisi faiz oranları Mart ayının başında bu zirveden geriledi.

İhtiyaç kredisi faiz oranları da benzer bir seyir gösterdi ve konu edilen hafta itibariyle % 19,70 seviyelerine kadar geldi.

Kaynak: Business