TL Dolar Karşısında 4 Ayda Yüzde 11 Değer Kaybetti

25/04/2019

Türk Lirası dolar karşısında son 4 ayda %11 değer kaybı yaşadı. Lirada yaşanan değer kaybı konut kredisi faiz oranlarını yükseltmeye devam ediyor.

Bugün yurt içinde TCMB’nin Nisan ayı Para Politikası Kurulu kararı takip edildi, Merkez Bankası faiz değişikliğine gitmedi. Bir hafta vadeli repo faizleri %24’de sabit kaldı. Ancak karar metninde yer alan ‘’İhtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir’’ ifadesini çıkarması piyasalarda faiz indirimine hazırlık olarak algılandı ve fiyatlama da TL negatif oldu.

Son haftalarda sert düşüş yaşayan Türk Lirası, bugün de en çok değer kaybeden gelişen ülke parası oldu ve TL’nin dolar karşısındaki kaybı son 4 ayda %11 üzerine yükseldi.

Para Politikası Kurulu kararı öncesinde 5,90 seviyesine yükselen USD/TRY kuru karar sonrasında 5,98 seviyesine yükselerek Ekim ayı zirveyi görürken BIST 100 tarafında da satışlar derinleşti.

Borsa bugün %2 üzerinde değer kaybı yaşayarak 93.890 puana gerilemesinin ardından 92.200 puan yakınında işlem görürken BIST Bankalar %4,5 kayıpla 123.000 puan tabanına geriledi.

Karar sonrası gün içinde konut kredisi faiz oranlarında değişiklik gözlenmedi. Fakat ekonomistler dolar kurunun yükselmesi ve TL’ de yaşanan değer kaybının devam etmesi durumunda konut kredisi faiz oranlarının yükseleceği görüşünde.

Kaynak: KrediPazarı