TOKİ Başvuru Şartları ve İstenilen Belgeler

01/08/2018

TOKİ başvuru şartları içine yaş, alınan maaş, öncesinde TOKİ’den ev alınıp alınmadığı, ikametgah ve ikametgah süresi gibi pek çok şey dahildir. TOKİ’den konut sahibi olmak için neler gerekiyor?

TOKİ Başvuru Şartları

TOKİ başvuru şartları incelendiği zaman ilk sırada bulunan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak bulunuyor. Yani yabancı uyruklu bir kişi TOKİ’nin konut kampanyalarından yararlanma imkanı bulamıyor. Eğer toki evleri için başvuru yapılacaksa, o evin bulunduğu şehirde en az 1 sene yaşıyor olmak gerekmektedir. TOKİ başvuru koşulları için en önemli detaylardan biri de budur. Eğer 1 yıldan daha kısa süreli o ilde ikamet ediliyorsa başvuru geçersiz sayılır. Bu süre şehit aileleri, Harp ve Vazife malulleri, dul ve yetimler için farklı olup, en az 3 sene olarak belirlenmiştir. Başvuru aşamasında bunun için kişilerden ikametgah istenir.

TOKİ konut başvurusu aşamasında öncesinde düzenlenen kampanyalardan yararlanmamış olmak, öncesinde ev almamış olmak talep edilir. Benzer şekilde önceki dönemlerde toki kredisi başvurusuyapmamış ve almamış olunması talep edilir. Yine bu kriterden şehit aileleri, harp ve vazife malulleri, dul ve yetimler hariç tutulur. Başvuru yapacak kişinin kendine ait mülkiyetinin bulunmaması aranır. Bu kriterde başvuru sahiplerinin hisseli olarak temin ettikleri gayrimenkuller hariç tutulur.

TOKİ konutlarına başvuru yaşı kriteri ise 25’tir. Yani başvuru yapacak kişinin 25 yaş ve üzeri olması gerekmektedir. Ancak eşleri vefat eden ve çocuğu olan dul kadınlar için bu kriter geçerli değildir. Başvuru sahiplerinin eve giren paraları yani hane halkı gelirlerinin en fazla 4 bin 500 Türk Lirası olması gerekmektedir. İstanbul’da yaşaya kişiler için bu tutar 4 bin 500 Türk Lirasıdır. Aileden de sadece 1 kişi başvuru yapabilir. Yani eş ve çocuklardan sadece 1 kişinin başvurusu geçerli olur.

TC kimlik numaranın bulunduğu kimlik fotokopisi,

İkametgah Belgesi, Gelir Belgesi, Şehit aileleri,

harf ve vazife malulleri, dul ve yetimlerin durumlarını gösteren belge,

kredi kullanım durumlarına göre de emekli sandığından temin edilen Hak Sahipliği Belgesi,

Engelli vatandaşların en az yüzde 40 engellilik durumlarını gösteren belge,

Emekli vatandaşların emekli kimlik belgesi.

TOKİ Başvuru Bedeli Ne Kadardır?

TOKİ Başvuru bedel hangi konut türünden yararlanıldığına göre farklılık gösteriyor. Aynı zamanda bu ne kadarlık peşin ödeme yapılacağına göre de değişiyor. Dar gelirli aileler için yapılan konut kampanyalarının TOKİ Başvuru bedeli ile orta gelirli ya da engelli vatandaşlar, emekli bireyler için olanlar farklılık gösteriyor. Aynı zamanda TOKİ belgeleri de yine kişiden kişiye göre farklılık gösteriyor.

TOKİ Başvuru Bedeli Nasıl Geri Alınır?

TOKİ başvuru bedeli geri alma işlemi kurum tarafından en kısa süre için kişilerin hesaplarına yatırılıyor.

Kaynak: gayrimenkuleks