TOKİ indirim kampanyası yapacak

25/02/2010

TOKİ'nin peşin ödemelerde %20 civarında indirim yapması bekleniyor.

toki_06Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, TOKİ’nin peşin ödemede indirim kampanyası yapacağını, indirim miktarının da yüzde 20 civarında olacağını bildirdi.

TBMM Genel Kurulunda, TOKİ’ye ait arazi ve arsalara arazi vergisi muafiyeti getirilmesini öngören kanun tasarının görüşmeleri sürüyor.

Tasarı üzerine grubu adına söz alan CHP Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi, TOKİ’nin inşaat işine girmesinin yanlış olduğunu, bu kurumun, konut kredisi verme, kentsel dönüşüm projelerini onaylama görevlerini yürütmesi gerektiğini ileri sürdü.

TOKİ’nin teslim ettiği konutlarla ilgili eleştirilerde bulunan Hamzaçebi, konutunu teslim alan vatandaşın evde onarım işine başladığını söyledi. Hamzaçebi ayrıca, TOKİ’nin Bayındırlık ve İskan Bakanlığına bağlanması gerektiğini kaydetti.

MHP Grubu adına söz alan Tekirdağ Milletvekili Kemalettin Nalcı, TOKİ ile ilgili konuda Hükümetin yalnızca 2003 sonrası faaliyetleri anlattığını, oysa kurumun bundan önceki yıllarda da önemli çalışmalarının bulunduğunu dile getirdi. Nalcı, TOKİ’nin 1984-2002 yılları arasında 43 binin üzerinde konut yaptığını, 940 bin konutun da yapılmasına vesile olduğunu söyledi.

BDP Grup Başkanvekili Bengi Yıldız, kendisinin de 2005 yılında TOKİ’den konut satın aldığını, evde çok sayıda eksik olmasına rağmen yıllardır bu konuyu şikayet edecek bir merci bulamadığını anlattı. Evinin odalarındaki kapıların bile kapanmadığını belirten Yıldız, TOKİ’nin, konutlarda işçilikten kaçındığını öne sürdü.

TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Nusret Bayraktar da muhalefetin, TOKİ konusunda bardağın boş tarafını görerek konuştuğunu söyledi. Bardağın dolu tarafının, boş taraftan daha fazla olduğunu ifade eden Bayraktar, tenkit edilirken gerçeklerin saptırılmaması gerektiğini kaydetti.

Kurumun, İstanbul’daki çalışmaları ile ilgili eleştirilere yanıt veren Bayraktar, TOKİ’nin İstanbul Ataşehir’deki yatırımları nedeniyle buranın cazibe merkezi haline geldiğini anlattı.

Peşin Ödemede İndirim

Milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, TOKİ’nin peşin ödemede indirimle ilgili bir kampanya yapacağını, indirim miktarının da yüzde 20 civarında olacağını bildirdi.

TOKİ’ye olan borcunu 2 taksit üst üste ödemeyenler için önce ihbar işleminin gerçekleştiğini, ardından da tahliye davası açıldığını belirten Yıldırım, bu kapsamda 277 dava açıldığını, bunlardan 40’ının TOKİ’nin lehine sonuçlandığını, diğer davaların ise sürdüğünü kaydetti.

Konuşmaların ardından tasarının 5. maddesi kabul edildi.

Kaynak: Posta