TOKİ Izmir'e Kentsel Dönüşüm Projeleriyle Yeni Bir Yüz Kazandıracak

14/03/2014

TOKİ, gecekondu ve kaçak yapılaşmanın en yoğun olduğu iller arasında bulunan İzmir'i, kentsel dönüşüm projeleriyle çehresini değiştiriyor.

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), gecekondu ve kaçak yapılaşmanın en yoğun olduğu iller arasında bulunan İzmir'e, kentsel dönüşüm projeleriyle yeni bir yüz kazandıracak.

Kentsel dönüşüm projesinde Aliağa, Bayındır, Torbalı ve Tire ilçeleri yer alacak.

TOKİ'den yapılan açıklamaya göre, Bakanlar Kurulu kararları ile "Afete Maruz Bölge" ilan edilen ve Konak Belediyesi sınırları içindeki İmariye, Ondokuz Mayıs, Vezirağa, Hasan Özdemir, Yeşildere, Kosova, 1. Kadriye, Altay Mahallelerini kısmen kapsayan "Kadifekale heyelan bölgesini" çarpık yapılardan temizledi. İdare, kentsel dönüşüm uygulanan alanın afet bölgesi olması nedeniyle hak sahipleri için Uzundere'de 3 bin 80 konut inşa etti. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nce gerçekleştirilen uzlaşma görüşmelerinde hak sahiplerine bu konutlardan verildi.

Rekrerasyon Çalışmaları Başlatıldı

Kentsel dönüşüm projesiyle geçmişi M.Ö. 4.Yüzyıl'a dayanan Kadifekale, tarihi dokusu ortaya çıkartılarak turizm açısından önemli bir merkez haline getirildi. Kadifekale'de boşaltılan yaklaşık 41 hektar İzmirlilerin hizmetine sunulmak üzere rekreasyon çalışmaları başlatıldı.

Aliağa Modern Bir Görünüm Kazanacak

TOKİ, Aliağa Belediyesi ile imzaladığı protokol kapsamında, Aliağa ilçesine bağlı Yenimahalle'de gecekondulaşmayı önlemek ve dar gelirli vatandaşları konut sahibi yapmak amacıyla kentsel dönüşüm projesi uygulayacak. Proje kapsamında 316 adet konut planlandı. Alanda imar planı çalışması ve mülkiyet devir işlemleri devam ediyor. Projenin tamamlanmasıyla Aliağa ilçesi modern bir görünüme kavuşacak.

Tire'de 1.122 Konut

İdare, Tire Belediyesi ile imzaladığı protokol çerçevesinde ise 12,5 hektarlık alanda kentsel dönüşüm projesini hayata geçirecek. Kentsel dönüşüm ve gelişim alanında yaklaşık 462 adet hak sahibi bulunuyor. Proje kapsamında bölgede bin 122 konut ile birlikte 78 bağımsız işyeri planlanıyor.
TOKİ, Bayındır'a bağlı Hatay ve Yenice Mahallelerinde de toplam 4,5 hektarlık alanda kentsel dönüşüm projesi uygulayacak. Yaklaşık 100 sağlıksız yapının dönüşüme tabi tutulacağı proje kapsamında Hatay Mahallesi'nde 128, Yenice Mahallesi'nde 176 olmak toplam 304 konut yapılması planlanıyor.

Toplu konut alanı olarak belirlenen Hatay Mahallesi'nde hak sahiplerinin yaklaşık yüzde 85'i ile anlaşmaya varılarak ödemeler yapıldı ve tapu devirleri tamamlandı. Kentsel dönüşüm ve gelişim alanı olarak belirlenen Yenice Mahallesi'nde de hak sahibi görüşmelerinde anlaşma oranı yaklaşık yüzde 70 seviyesine ulaşırken, anlaşmaya varılan hak sahiplerine tapu devri ve ödeme işlemleri devam ediyor.

Torbalı'da 17 Hektarlık Alan Dönüştürülecek

TOKİ, Torbalı Belediyesi ile imzaladığı protokol kapsamında 17 hektarlık alanda kentsel dönüşüm ve gelişim projesi uygulayacak. Proje alanında yaklaşık 308 yapı ve müştemilat yıkılarak, yerine modern çizgilerle tasarlanmış 555 konut ile birlikte bölgenin ihtiyacını karşılayacak işyerleri inşa edilecek.

Kaynak: Haberx