TOKİ’den Vatandaşa Ucuz Konut

06/08/2018

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, (TOKİ) Ankara’dan Rize’ye, Van’dan Adana’ya, Çankırı’dan Siirt’e kadar 26 ilde, 80’den fazla projede 3.500 konutu açık satışa sundu.

Türkiyenin'nin farklı noktalarında konut yapmaya devam eden TOKİ, bu yıl özellikle dar gelir grubuna odaklandı. Birçok ilde konutlarını satışa çıkaran TOKİ, 185 liradan başlayan taksitlerle ev satıyor. Ev fiyatları 55.681 liradan başlıyor. Satışa sunulan konut adedi 3.500'ü buluyor. Emekli, alt gelir grubu dahil tüm kesimlere hitap eden konutlar 1+1, 2+1, 3+1 olarak satışa sunuluyor.

Peşinat 10.000 TL

Satışa sunulan konutlar için TOKİ'nin yetkilendirdiği kamu bankalarına yani HalkBank ve Ziraat Bankası'na başvuru yapmak gerekiyor. Projenin olduğu yerdeki banka şubeleri aracılığıyla teminat yatırılıp sözleşme imzalanabiliyor. Başvurunun hangi bankaya yapılacağı konutun özelliğine ve bulunduğu ile göre değişiyor. Peşinat için daire fiyatının %10'u alınıyor.

Alt gelir grubuna, yani aylık hane geliri 3200 liranın altında olan kesime yönelik inşa edilen daireler için ödenecek peşinat 10.000 TL’den başlıyor. Dar gelirliler için yapılan evi almak için başvuran kişinin kendisi, eş ve velayeti altındaki çocukları üzerine kayıtlı evi olmayacak. Ayrıca ev alınacak ilde bir yıl ikamet şartı da bulunuyor.

Başvuruda Aranan Şartlar

Daire almak isteyen emekliler şubat ayı içinde ilgili bankaya başvuru yapacak. TOKİ'nin konutlarına başvurabilmek için öncelikle emeklinin kendisi, eş ve velayeti altındaki çocukları üzerine kayıtlı ev olmayacak. İkinci olarak daha önce TOKİ'den konut satın almamış veya konut kredisi kullanmamış olmak koşulu aranıyor. Ev alınacak il/ilçede en az bir yıl ikamet şartı da var.

- Başvurular evin bulunduğu yerdeki Halkbank ya da Ziraat Bankası'na yapılacak.

- Başvuru yapılırken Gayrimenkul Satış Sözleşmesi imzalanacak.

- Sözleşme imzalanırken daire bedelinin en az %10'u kadar peşinat alınıyor.

- Evi alanlar 14 gün içinde cezasız cayabilir.

- Borç bakiyesi ve aylık taksitler her yıl ocak ve temmuzda iki kez memur maaş artışına göre zamlanacak.

Örnek Hesaplama

Örneğin;Ankara Mamak Gülseren Mahallesi 3. Etap 2. Bölge'den alt gelir grubu olarak ev almak isteyenler 1+1 daire almak isterse 83.437 lira ödeyecek. 10.000 TL peşinat ödeyerek geri kalan parayı 180 ay (15 yıl) vadeyle ödeyebilecek. Bunun aylık taksidi 408 TL olacak. Eğer 20.000 TL peşin ödenirse, 20 yıla kadar vadede 264 TL’den başlayan taksitle ev alınabilecek.

Kaynak: sabah