TÜİK Açıkladı:Konut Kredisi Faiz İndirimi Patlama Yaşattı!

20/06/2018

Her geçen gün artan konut stokunu azaltmak amacı ile bankaların konut kredisi faiz oranları indirimine gitmesi ile beraber TÜİK verilerine göre ipotekli konut satış oranlarında patlama yaşandı.

TÜİK Konut Satış İstatistikleri Açıklandı

Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK tarafından Mayıs 2018 dönemine ait olan konut satış istatistikleri rakamlarının açıklanması ile beraber yapılan konut kredisi faiz indirimi uygulamasının başarılı sonuçları ortaya çıktı. Yükselen konut kredisi faizleri nedeni ile kredi kullanarak ev satın almaya yanaşmayan ve faiz oranları düşecek beklentisine giren kişiler kamu bankaları konut kredisi faiz oranları düştüğü anda harekete geçmişti.

Mayıs Ayında 36 Bin 865 İpotekli Konut Satışı Gerçekleştirildi

Yapılan konut kredisi faiz indirimi sonrasında ipotekli konut satışı rakamları da büyük bir sıçrama yaptı. Mayıs 2018 döneminde açıklanan TÜİK ipotekli konut satışı rakamları 2018 yılının Nisan ayında 27 bin 912 adet konut satılırken Mayıs 2018 döneminde bu rakam artarak 36 bin 865 seviyesine ulaştı. Yani Mayıs döneminde konut kredisi kullanan kişi sayısı 8 bin 953 kişi arttı.

Ancak yıllara göre yapılan karşılaştırmada ne yazık ki inşaat sektörünün hala 2017 yılının çok gerisinde olduğu görülüyor. Çünkü 2017 senesinin Mayıs ayında TÜİK ipotekli konut satışı toplamı ile kıyaslandığında 2018 yılının Mayıs dönemine oranla yüzde 11,7 oranında azalış olduğu görülüyor. Toplam konut satışı oranları dikkate alındığında ise ipotekli satışların toplam satış tutarına olan oranı yüzde 30,8 olarak belirlendi. Yani Mayıs döneminde satılan her 100 konuttan 30 tanesi konut kredisi kullanılarak satın alınmış oldu.

En Çok İpotekli Konut Satışı İstanbul'da Yapıldı

İpotekli konut satış rakamları Mayıs 2018 verileri dikkate alındığında en fazla ipotekli konut satışının İstanbul'da yapıldığı görüldü. Mayıs 2018 dönemi içerisinde İstanbul'da 6 bin 100 adet konut ipotekli konut satışı kapsamına girdi. Toplam konut satışlarının ipotekli konut satışlarına yapılan oranlamasında ise satış payının en yüksek olduğu ilimiz ise yüzde 51,3 oranı ile Bilecik oldu.

Kaynak: kredidünyası