Konut Satış Rakamları Beklentinin Altında

06/07/2018

10 Mayıs’ta başlayan konut kredisi faiz indirimi sonrasında TÜİK Mayıs 2018 konut satış istatistiklerini açıkladı. Konut satışları beklenilen seviyenin altında görülüyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri açıklandı. Verilere göre Türkiye genelinde konut satışları 2018 Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %2,7 oranında artarak 119 655 oldu. 10 Mayıs’ta hatırlanacağı üzere kamu bankaları (Ziraat Bankası, HalkBank ve VakıfBank) Ziraat Bankası’nın öncülüğünde konut kredisi faiz oranlarını düşürdü. Konut kredisinde psikolojik seviye olan %1 sınırının altına çekilerek %0.98 yapılan konut kredisi faiz oranları konuş satışlarının artış göstermesinde en büyük neden oldu.

Konut satışlarında, İstanbul 20 061 konut satışı ve %16,8 ile en yüksek paya sahip oldu. Satış sayılarına göre İstanbul’u, 11 919 konut satışı ve %10 pay ile Ankara, 7 028 konut satışı ve %5,9 pay ile İzmir izledi. Konut satış sayısının düşük olduğu iller sırasıyla 12 konut ile Hakkari, 40 konut ile Bayburt ve 45 konut ile Şırnak oldu.

Konut kredisinde uzun yıllardır görülen en düşük faiz oranı olan %0.98 seviyesi ülke genelinde satışların geçmiş yıllara göre canlanmasını sağladı. Konut sahibi olmak isteyen ama yüksek faiz oranlarından dolayı konut alamayan tüketiciler 10 Mayıs itibari ile %0.98 konut kredisi faiz imkanıyla kredi kullanma imkanı buldu.

Konut Satış Rakamları Beklentinin Altında Kaldı

10 Mayıs itibari ile başlayan konut kredisi faiz indirimine ek olarak konut sektörünün öncü firmaları da 15 Mayıs itibari ile satışları daha cazip hale getirebilmek için konut fiyatlarında %20 indirim ve %5 peşinatla konut teslim kampanyasına başladı. TÜİK verilerinde görüldüğü gibi Mayıs ayında konut satışları bir önceki yıla göre %2.7 artış gösterdi. Fakat uzun süreli uğraşlarla konut sektöründeki stok fazlalığını eritmek ve piyasadaki hareketliliği sağlamak için kamu bankalarının desteği ile başlatılan konut kredisi faiz indirimi ve konut sektörünün kampanyalarının beklenilen seviyelere ulaşamadığı görüldü. Bu durumun sebepleri arasında en büyük etkenlerden biri, 23 Mayısta dolarda görülen 4.93’lük tarihi zirvenin öncesi ve sonrasında yaşanan dalgalanmalar. Döviz kurunun hızlı yükselişi insanları borç altına girme konusunda tedirgin olmasına neden oldu. Bir diğer olumsuz etkense 24 Haziran Seçimleri oldu. Her seçim atmosferinde olduğu gibi insanlar siyasi bir düzen görmeden büyük borçlar altına girmekten ya da yatırımda bulunmaktan çekindiler.

Konut Firmaları Kampanyalara Devam Etmek İstiyor

Konut satışları Mayıs ayında beklenen seviyelere ulaşmasada konut almak isteyen insanlarda hareketlilik yarattı. Seçimlerden kısa süre sonra 2 Temmuzda önceden bildirim yapılmadan sonlandırılan konut kredisi faiz indirimi kampanyası konut almak için yavaş davranan bir çok kişiyi hayal kırıklığına uğrattı. Durumu fark eden ve bekledikleri satış oranlarını yakalayamayan konut firmaları kampanyada ki konutları için bankalarla özel anlaşmalar yaparak konut kredisi faiz oranlarını %0.98 seviyesinde kullandırmak için sübvanse ediyor.

Bankaların güncel konut kredisi faiz oranları ve vade sürelerini karşılaştırmalı olarak görüp KrediPazari.com’a özel faiz oranlarından faydalanmak için konut kredisi hesaplama araçları kullanılabilir.

Kaynak: KrediPazarı