Tüketim Harcamalarında En Büyük Payı Konut ve Kira Aldı

11/01/2019

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2018 yılı tüketim harcamalarında en yüksek payı konut ve kira giderleri aldı. Bölgesel olarak en yüksek konut ve kira harcaması da İstanbul’da gözlendi.

Hanehalkı Bütçe Araştırması'nın 2016, 2017 ve 2018 yıllarına ait verilerinin birleştirilmiş sonuçlarına göre; toplam tüketim harcamalarının büyük bölümünü konut ve kira, gıda ve alkolsüz içecekler ile ulaştırma harcamaları oluşturdu. Konut ve kira harcamalarına en yüksek payı ayıran bölge %29,5 oranıyla İstanbul Bölgesi iken en düşük payı ayıran bölge %21,4 ile Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi oldu.

Gıda da En Yüksek Pay Güneydoğu’da

Tüketim harcamaları içinde gıda ve alkolsüz içecek harcaması payının en yüksek olduğu bölge %26,9 ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi iken, en düşük olduğu bölge %15,6 ile İstanbul Bölgesi oldu.

Ulaştırma Harcamalarında En Yüksek Pay Batı Anadolu’da

Ulaştırma harcamalarına en yüksek payı %19,9 oranıyla Batı Anadolu ve Batı Karadeniz Bölgesi ayırırken, en düşük payı ayıran bölge %16,2 ile Ortadoğu Anadolu Bölgesi oldu.

Eğitime ayrılan Pay En Yüksek İstanbul'da

Tüketim harcamaları içinde eğitime %3,5 oranıyla en yüksek payı TR1 İstanbul Bölgesi ayırırken, Doğu Karadeniz Bölgesi %1 ile en düşük payı ayıran bölge oldu.

Sağlık harcamalarına en yüksek payı %2,7 ile  Batı Marmara Bölgesi, en düşük payı ise %1,2 ile Ortadoğu Anadolu Bölgesi ayırdı.

Tüketimin Yüzde %24’ünü İstanbul Oluşturdu

Araştırma sonuçlarına göre; Türkiye'deki toplam tüketim harcamalarının %24,4'ü İstanbul Bölgesi'nde oturan hanehalkları tarafından gerçekleştirildi. İkinci sırada %14,9 ile Ege Bölgesi yer alırken, bunu izleyen Doğu Marmara ve  Akdeniz Bölgesi'nin payı %11,2 oldu.

Kaynak: KrediPazarı