Türk Lirası Piyasa Kapanışına Yakın Pozitif Ayrışıyor

13/11/2019

Türk Lirası varlıklar güne yatay seyirde başladıktan sonra ilerleyen saatlerde güçlenmeye başladı. Türk Lirası Trump-Erdoğan görüşmesi öncesinde piyasa kapanışına yakın pozitif ayrışıyor.

Küresel piyasalar ABD Başkanı Trump’ın ticaret müzakerelerini yeniden çıkmaza sokan açıklamaları ile düşüş yaşarken TL varlıklar ise Trump-Erdoğan görüşmesi öncesinde pozitif ayrışıyor.

ABD Başkanı Trump’ın ticaret görüşmelerine dair çelişkili mesajlar vermesi ve istediği gibi bir anlaşma sağlanamazsa yaptırımları daha da artıracağını açıklaması ile bugün hisse senedi piyasalarında düşüş hızlandı. Asya borsasında ise bu gelişmelere ek olarak Hong Kong’daki protestoların devam etmesi ile satışlar daha fazla.

Yurt içinde ise gözler Trump-Erdoğan görüşmesinde ve bugün yapılacak görüşmede S400 ve buna bağlı yaptırımlar ilk sırada yer alırken güvenli bölge, Halkbank ve ticaret hacmi de ele alınacak. Başkan Trump’ın iyimser açıklamalarına karşın senatoda yaptırım kararı alınması ve yetkililerin bu konuda oldukça katı açıklamalarda bulunmasına Trump’ın nasıl bir çözüm getireceği merakla bekleniyor. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD’ye gitme kararı alması piyasalarda iyi gelişmeler olacağı beklentisini desteklediği için fiyatlamalar da TL pozitif ilerliyor.

Bugün BİST 100 ve BİST Bankalar öncülüğünde yükselişine devam ederken 104.500 puan üzerindeki fiyatlama ile 10 Ekim sonrası en yüksek seviyelere doğru hareket devam ediyor.

Döviz tarafında ise dolar kuru bugün 5,74 seviyesine gerileyerek haftalık bazda negatif bölgeye geçti. Euro ise 6,33 ile 4 haftalık düşüşünün ardından haftalık bazda 5. haftada da negatif bölgede işlem görüyor.

Erdoğan-Trump görüşmesine ilişkin 23.10’da yapılacak basın açıklaması öncesinde TL varlıklardaki iyimserliğin sürmesi beklenirken özellikle yaptırım konusundaki açıklamalarla izlenecek.

Kaynak: İnvesting