Türkiye’de Mevduat Ağırlığı Yurtdışına Kıyasla Çok Yüksek

06/05/2014

TEB Bireysel ve Özel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Mendi, Türkiye’de hâlâ mevduat ağırlığının yüzde 80 civarında olduğunu ve bu oranın yurtdışına kıyasla çok yüksek olduğunu söyledi.

Türk Ekonomi Bankası (TEB) Bireysel ve Özel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Mendi, Türkiye’de hâlâ mevduat ağırlığının yüzde 80 civarında olduğunu ve bu oranın yurtdışına kıyasla çok yüksek olduğunu söyledi.

Mevduatın geçmiş yıllarda yüzde 70’lere kadar indiğini belirten Mendi, “Faiz oranlarının yükselmesiyle beraber bu oran tekrar yüzde 80’lere çıktı. Tabii Türkiye’de bu hiçbir zaman yüzde 50 civarına inmedi. Yurtdışında ise bankacılıkta, mevduat dışında kullanılan diğer enstrümanlardan dolayı bu pay yüzde 50’nin bile altında ve nitekim özel bankacılık da bunu gerektirir.” dedi.

TEB Özel’in desteğiyle Bodrum Açık Deniz Yelken Kulübü BAYK Kış Trofesi’nin altıncı ayağının start alması nedeniyle Bodrum’da basın toplantısı düzenleyen Gökhan Mendi, burada özel bankacılık hizmetleri hakkında bilgi verdi. Mendi, “Özel bankacılık konusunda kat etmemiz gereken uzun bir yol var. TEB Özel olarak hem girişicilere destek amaçlı hem de yatırımcıya mevduat dışında farklı alternatif sunmak adına kurduğumuz melek yatırımcı platformuyla bankamızda portföy çeşitliliği oluşturmaya çalışıyoruz.” diye konuştu. 1980 senesinden beri özel bankacılık yaptıklarını belirten Mendi, “Özel bankacılığa başlayan ilk kurumuz. Dolayısıyla burada çok sadık bir müşteri portföyümüz var. Geçen sene müşteri payımızı yaklaşık yüzde 20’ler civarında büyüttük. 2014’te ise yüzde 25 büyümeyi hedefliyoruz.” açıklaması yaptı.

Son üç yıl içinde varlık büyüklüğü olarak yıllık ortalama yüzde 35’in üzerinde artış gösteren TEB Özel, 2014’te bir önceki yıla göre yüzde 45’e varan bir artış hedefliyor. TEB Özel’in, son üç yılık ortalama net iş geliri yüzde 48 artarken, 2013-2014 arasında da yüzde 54’lük bir gelir artışı hedefleniyor. Gökhan Mendi, “Elbette bu rakamlara müşteriye katma değerli servisler sunarak da ulaşıyoruz. Burada en önemli servislerden biri melek yatırımcı platformu. Bunun dışında özel bankacılıkta teknolojiyi de çok iyi kullanıyoruz.” dedi. Banka olarak ikinci grup bankalarla, özel bankacılıkta ise lider bankalarla rekabet ettiklerini kaydeden Mendi, “Özel bankacılığa çok eskiden yatırım yaptığımız için toplam yönetilen varlık büyüklüğüne göre şu anda pazar payı büyüklüğümüz yüzde 6’larda. 2015 sonuna kadar yüzde 10 pazar payı hedefliyoruz.” dedi. TEB Özel, 12 özel bankacılık merkezi ve 130 kişiden oluşan ekibiyle hizmet vermekte.

TEB Özel’in desteğiyle bu yıl 13’üncüsü düzenlenen Türkiye’nin en uzun Yelken Kış Trofesi Bodrum Açık Deniz Yelken Kulübü tarafından gerçekleştiriliyor. Mendi, “Her yıl toplam 7 hafta sonunda 2’şer yarış düzenleniyor. Bu yarışlara kendi müşterimiz de katılıyor. Önümüzdeki sene TEB Özel olarak kurum içinde eğitimler verip çalışanlarla yarışlara katılmak istiyoruz.” dedi.

Kaynak: Zaman