Türkiye Kredi Borcu ve Tasarruf Haritası Açıklandı

07/02/2019

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) illerin kredi borçlarını ve tasarruflarını raporlaştırdığı FİNTÜRK verilerini yayımladı. Verilere genel borç ve tasarruflarda İstanbul ilk sırada yer alırken konut kredisi borcunda Ankara başı çekti.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) borç ve tasarruf verilerine göre hem tasarrufta hem de toplam kredi tutarında İstanbul başı çekti. İstanbul’un 990 milyar TL’lik kredi borcuna karşılık 881 milyar TL’lik tasarruf mevduatı bulunuyor. Öte yandan veriler nüfus yoğunluğu etkisinden arındırıldığında istanbul’da kişi başına 66 bin TL kredi borcuna karşılık 58 bin TL tasarruf mevduatı düşüyor. Bu verilerle değerlendirildiğinde kişi başına düşen borçta da tasarrufta da İstanbul zirvedeki yerini korudu.

Siirt’te Borçlar Tasarrufu Katlıyor

Siirt’in 4,4 milyar TL kredi borcuna karşılık 1,2 milyar TL tasarruf mevduatı bulunuyor. Kişi başına düşen kredi borcu 13 bin lirayı aşan Siirt kredi borçları tasarruflarının 3,5 katına ulaştı. Bu haliyle Siirt borcunu ödeme kapasitesi en düşük il oldu. Kredi borçlarının tasarruf mevduatlarına oranında Siirt zirvedeyken, Siirt’i Kahramanmaraş ve Erzurum takip etti. İstanbul’da ise kredi borcu tasarrıfların 1,1 katı olarak gerçekleşti.

7 İlde Tasarruflar Borçtan Fazla

BDDK verilerine göre borcundan daha çok tasarrufu bulunan iller, Aksaray, Erzincan, Isparta, Muğla, Yalova, Zonguldak ve Tunceli oldu. Söz konusu bu 7 ilin dışındaki 74 ilde bankalardaki tasarruf mevduatları bankaların kredi alacaklarının altında kaldı. Öte yandan borçluluk konusunda eli en rahat il Tunceli. Tunceli’nin toplam kredi borcu 0,97 milyar TL iken, bankalardaki tasarruf mevduatı tutarı 1,3 milyar TL oldu. Tunceli’nin borçluluğu nüfus yoğunluğundan arındırıldığında kişi başına 16 bin TL tasarrufu bulunan Tunceli’de kişi başına 12 bin TL kredi borcu bulunuyor.

Kredi Kartı Borçları

Öte yandan kredi kartı borçları takip edildiğinde nüfusu en yüksek il olmasına rağmen kişi başına düşen kredi kartı borçluluğunda da İstanbul zirveyi bırakmadı. İstanbul’un toplam kredi kartı borcu 32 milyar TL’yi bulurken İstanbul’da kişi başına düşen kredi kartı borcu tutarı 2 bin 148 TL olarak gerçekleşti. İstanbul’un zirvede olduğu bu alanda Ağrı ise son sırada yer alıyor. Ağrı’da yaşayan yurttaşların kişi başına ortalama 326 TL borcu bulunuyor.

Konut Kredisi Borçlarında Zirve Ankara’nın

Türkiye’de en çok konut kredisi kullanan il İstanbul olmakla birlikte, kişi başına düşen konut kredisi tutarında başkent Ankara, İstanbul’u geride bıraktı. Ankara’da kişi başına 4 bin 9 lira konut kredisi düşerken, Ankara’yı 3 bin 913 TL ile İstanbul, 3 bin 271 TL ile İzmir takip etti.

Kaynak: Birgün