Türkiye’de Enflasyonu Etkileyen En Önemli Kalemler Kredi ve Para Arzı

10/02/2015

TCMB Başkanı Başkanı Erdem yüksek enflasyon ve deflasyonun büyümeyi zayıflatan unsurlar olduğunu belirtti. Başcı, enflasyonla ilgili kredilere ve para arzına dikkat edilmesi gerektiğini, büyüme potansiyelinin yapılacak reformlarla artacağını açıkladı.

TCMB Başkanı Başkanı Erdem yüksek enflasyon ve deflasyonun büyümeyi zayıflatan unsurlar olduğunu belirtti. Başcı, enflasyonla ilgili kredilere ve para arzına dikkat edilmesi gerektiğini, büyüme potansiyelinin yapılacak reformlarla artacağını açıkladı.

Başçı, Uluslararası Finans Enstitüsü’nün (IIF) düzenlediği “Türkiye Başkanlığındaki G20 Gündemi” konferansında yaptığı “Türkiye’de Fiyat İstikrarı ve Büyüme” konulu sunumda, yüksek enflasyonun ve deflasyonun büyümeyi zayıflatabilen unsurlar olduğunu belirterek, büyümeyi desteklemenin en iyi yolunun fiyat istikrarını sağlamak olduğunu söyledi.

Büyüme Potansiyeli için Reformlar Önemli

Türkiye’nin büyüme potansiyelini daha da artması için istihdam piyasası, beşeri sermaye, yenilikçilik, teknoloji ve fiziki altyapı alanlarında yapılacak reformların çnemli olduğunu belirten Başçı, enflasyonun 2015'te yüzde 5’e indirebildikleri takdirde büyümeye büyük destek olacağını ifade ederek, faiz oranlarının etkili bir politika aracı olduğunu vurguladı.

ABD Enflasyonu Yüksek Faizle Çözdü

ABD’nin enflasyonu yüksek faizle düşürdüğüne işaret ederek Başcı, enflasyon problemine karşı uygulanabilir bir çözüm olduğunu belirterek, Paul Volcker'ın ABD’de petrol fiyatlarından dolayı çift haneye çıkan enflasyonun 1970’li yıllarda para arzını sıkılaştırarak bankalararası gecelik faizi yeterli yüksek seviyeye çektiğini ve bu sayede enflasyon beklentisini ve enflasyonun hızlı bir şekilde bir sene içinde düşürdüğünü açıkladı. Başcı, bu uygulamanın uzun vadede ABD ekonomisine ve küresel ekonomiye faydaları olduğunu ifade etti.

Enflasyon Hedefi Yüzde 5

Başçı, enflasyon hedefinin yüzde beş olduğunu açıklayarak, enflasyonu daha da düşürek, yıl sonu yüzde 5 hedefine ulaşmamız için daha kat etmemiz gereken yol var” dedi. Petrol fiyatlarında ve döviz kurunda volatil seyir olduğuna işaret eden Başçı, bu iki faktörün enflasyon üzerindeki etkisini görmek için sabırlı olmak gerektiğini belirtti. Başçı “Hükümetin açıkladığı tedbirler uygulanırsa eğer, Kalkınma Bakanlığı’nın verilerine göre büyümeye bir puan katkı sağlayacaktır” dedi.

 Başçı, petrol ve döviz piyasasındaki volatiliteyi yakından takip ettiklerini tarihin enflasyonun parasal sıkılaşmayla yenileceğini gösterdiğini, hatırlattı. 

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı Türkiye’de 30 yıllık yüksek enflasyon döneminde gerekli yatırımların yapılamadığını vurgularken Merkez Bankası Yasası’nın değiştirilmesinin enflasyonun düşüşünde etkili olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: Yeni Akit